Binnenland

Ultiem doorzettingsvermogen: Bibian Mentel prolongeert paralympische titel

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ultiem doorzettingsvermogen: Bibian Mentel prolongeert paralympische titel

[NOS - BNNVARA] Bibian Mentel is voor de tweede keer op rij paralympisch kampioen snowboardcross geworden. In de finale bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang was zij te sterk voor landgenote Lisa Bunschoten. "Een enerverende finale", zegt Herman van der Zandt vanuit Pyeongchang in het NOS Radio 1 Journaal.

Mentel prolongeert paralympische titel snowboardcross

De 45-jarige Mentel, bij wie vorig jaar voor de negende keer kanker werd geconstateerd, was net op tijd hersteld om toch aanwezig te kunnen zijn bij de Spelen in Pyeongchang. "Het is een wonder dat ze hier staat", zegt Van der Zandt.

Het goud op de snowboardcross is haar tweede gouden paralympische medaille. Vier jaar geleden was ze in Sotsji ook al de sterkste op hetzelfde onderdeel.

Hét grote voorbeeld van doorzettingsvermogen

Voor veel topsporters is Bibian Mentel hét grote voorbeeld van doorzettingsvermogen. Want ondanks de vele tegenslagen, blijft ze positief. Bureau Sport sprak Mentel na het winnen van de wereldtitel bij het WK Snowboarden voor paralympiërs, in februari 2017. "Natuurlijk ben ik er wel mee bezig, want ik ben wel gewoon een mens", zegt Mentel. "Maar ik blijf me focussen op de dingen die ik leuk vind en dat is vooral sport. Toen ik de laatste keer heel slecht nieuws had gekregen, zei ik tegen onze Chef de mission: Ik ga niet zitten afwachten tot ik me slecht of ziek voel. Zolang ik me goed voel, ga ik gewoon door met trainen en blijf ik me focussen op de wedstrijden. Dus dat blijf ik doen."

Ster advertentie
Ster advertentie