Naar homepage
Binnenland

'Laat de regio carbidschieten'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat de regio carbidschieten'

Vanwege het vuurwerkverbod wordt gevreesd voor een waterbedeffect naar regio's waar nog wel carbid mag worden afgeschoten. Daar is Sijbe Knol van Fryske Nasjonale Partij (FNP) niet bang voor, zegt hij in Dit is de Dag. "Je kan hier nog niet eens een pakje chocomel krijgen."

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond is wel bang voor een waterbedeffect, nu er een vuurwerkverbod ligt en het carbidschieten een goed alternatief lijkt. "Het probleem dat wij ermee hebben, is dat het carbidschieten een enorm aanzuigende werking heeft. Mensen gaan scannen waar ze zich aan kunnen sluiten, omdat er verder weinig te doen is. Vanuit de Randstad trekken ze dan naar het noorden."

Evenementeneffect

De politie heeft nu volgens Struijs gezegd voor een landelijk verbod op carbid schieten te zijn, voor dit jaar. "Want als je het ergens wel toestaat, krijg je een evenementeneffect. Onbedoeld, want de mensen die het al jaren doen, doen het hartstikke goed. Daarom zeggen wij: maak een landelijk beleid, en dan worden de goedwillende niet de dupe van de kwaadwillenden."

Knol is er niet zo bang voor dat mensen naar het carbid schieten komen kijken in Friesland en is dan ook tegen het landelijke verbod: "Je kan hier nog niet eens een pakje chocomel krijgen. Daarnaast zijn er wandelroutes langs de plekken waar geschoten wordt, om samenscholing te voorkomen. En mocht het volgens de politie toch uit de hand lopen, dan is alles binnen het uur opgeruimd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie