Binnenland

Waarom Argentinië het Italië van Zuid-Amerika is

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Argentinië het Italië van Zuid-Amerika is

Met de recente politieke en financiële onrust in Italië zullen weer veel Italianen spelen met de gedachte om hun heil elders te zoeken. De afgelopen twintig jaar gingen een half miljoen landgenoten hen voor. In Met het Oog op Morgen aandacht voor het land waar de meeste emigranten naar toe zijn gegaan: Argentinië.

Ongeveer de helft van de Italianen blijft in Europa, de andere helft verspreidt zich over de wereld. De meeste daarvan trekken massaal naar Zuid-Amerika en Argentinië steekt daar met kop en schouders bovenuit. "Het is ongekend. De stroom kwam halverwege de negentiende eeuw al goed op gang en blijft maar groeien", vertelt Italië-correspondent Rop Zoutberg op NPO Radio 1.

Die stroom is onafgebroken geweest. In totaal zijn in anderhalve eeuw dertig miljoen Italianen naar Argentinië vertrokken. "In Argentinië konden mensen een nieuw bestaan opbouwen, daar was het geld. Dat is de reden dat zoveel Italianen daarheen trokken. De helft van de inwoners heeft Italiaans bloed."

De correspondenten Rop Zoutberg en Marc Bessems vertellen over de exodus in Met het Oog op Morgen:

Pasta's en pizza's

Bekende voorbeelden van Argentijnen met Italiaans bloed zijn voetballer Lionel Messi, Paus Franciscus, onze koningin Máxima en de huidige Argentijnse president Mauricio Macri. "De Italianen hebben echt een stempel gedrukt op Argentinië", zegt Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems. "Men zegt ook vaak: 'Argentijnen zijn Italianen die Spaans spreken'."

Ook communiceren ze veel met hun handen zoals dat in Italië gedaan wordt. En ook de eetcultuur is belangrijk. "Je kunt in Argentinië ongelofelijk goede pasta's en pizza's eten en zelfs beroemde gebouwen als het presidentieel paleis Casa Rosada hebben Italiaanse invloeden."

Maar het is niet alleen maar eenrichtingsverkeer, ziet Zoutberg. "Van de dertig miljoen Italianen die zijn vertrokken, keerden negentien miljoen weer terug. Zo lang het in Italië beroerd gaat, blijven de Italianen wegtrekken. Het aantal neemt nog steeds toe, met name jonge Italianen vertrekken."

Ster advertentie
Ster advertentie