Binnenland
AVROTROS

Tineke de Nooij: 'Weinig vrouwelijke dj's die echt iets van muziek weten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tineke de Nooij: 'Weinig vrouwelijke dj's die echt iets van muziek weten'

"Er zijn weinig vrouwelijke dj's die echt iets van muziek weten", zegt Tineke de Nooij, presentator van NPO Radio 5 en de eerste vrouwelijke radio-dj in Nederland. Volgens De Nooij is dat ook een van de redenen dat er weinig of geen vrouwelijke muziekproducenten zijn. "Ze manifesteren zich niet genoeg", zegt ze in Stax&Toine.

Aanleiding voor het gesprek zijn de woorden van voormalig dj Eric Corton op het RadioRing Gala, twee weken geleden. Daar zei hij bij de uitreiking van de Zilveren RadioSter Vrouw dat hij zeker niet liegt als er nog steeds te weinig vrouwen te horen zijn bij muziekradiozenders. En dat als er vrouwen zitten, is dat zeker niet op de belangrijke plekken. "En volgens mij lieg ik dan ook niet."

'Mijn hart bloed'

Aan tafel bij Stax&Toine zaten ook radiovrouwen: Jorien Renkema en Eva Koreman, beide dj's bij 3FM, en Anne van Egmond, zij maakte vanaf de jaren 60 radio voor onder meer KRO, AVRO en TROS.

"Ik ben blij met de woorden van Corton, vrouwen zeggen het al een tijdje. Carolien Borgers deed het vorig jaar al, maar kennelijk heb je een man nodig voordat iedereen luistert", zegt Koreman lachend. "De feiten spreken voor zich", vult Renkema aan.

Misschien verwijst hij ook wel naar de woorden van Frank Dane, die zei dat hij de eerst vrouw die 13 nummers in een uur wegdraait nog moet tegenkomen. Nou, ze zit hier naast me", wijst Koreman naar Renkema.

'Ligt beetje aan de vrouwen zelf'

Tineke de Nooij is ook eens met de uitspraak van Eric Corton, vertelt ze. "Dat het na al die jaren nog steeds zo is. Er zijn vrouwen op de radio, maar niet op muziekzenders."

"Maar dat ligt ook een beetje aan die vrouwen zelf moet ik zeggen. Omdat die zich niet manifesteren. Noem mij nou eens goede vrouwelijke platenproducers van de laatste jaren? Er zijn geen platen-, geen muziekproducers en er zijn maar weinig vrouwelijke discjockeys die echt iets van muziek weten."

Daar zijn Jorien Renkema en Eva Koreman van 3FM het niet mee eens. "Dit soort uitspraken doen de zaak dus schade", zegt Koreman daarop. "Tineke, sorry hoor! Jorien Renkema zit hier naast me en die doet het fantastisch op muziekradio. Dus ze zijn er wel. Het is de perceptie dat ze er niet zijn." Tineke: "Ja, maar ze krijgen de kansen niet." "Wij bij 3FM wel", zegt Renkema over de kansen die de vrouwen krijgen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie