Binnenland
NOS

'Er moet een generaal pardon voor coronaboetes komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet een generaal pardon voor coronaboetes komen'

Alle coronaboetes moeten worden kwijtgescholden. Dat vindt advocaat Frank van Ardenne, die de 'taartjeseters' uit Schiedam bijstaat. Zij kregen een boete voor samenscholing toen ze - op afstand - een bankje een gebakje aten. Na de bruiloft van Grapperhaus zijn dit soort boetes niet meer houdbaar, zegt Van Ardenne in Radio Tour de France.

Video niet beschikbaar

Van Ardenne diende vorige week een verzoek tot generaal pardon in bij het ministerie van Justitie. Die geven nu aan dat ze het verzoek in behandeling nemen. "Er wordt nu serieus naar gekeken. Ze hadden ook onmiddellijk kunnen afwijzen, maar nu is er ook een jurist aan gekoppeld."

Afhandeling

De advocaat verwacht dat zijn brief snel door minister Grapperhaus wordt bekeken. "Bij wijze van spreken kan het maandag, maar zo snel zal het niet gaan. Het heeft ook allerlei politieke lijnen, daar ga ik niet over. Maar dit hoeft geen weken te duren", zegt Van Ardenne.

De actie van Van Ardenne ontstond direct na de publicatie van de eerste foto’s van de bruiloft van de minister. "Grapperhaus pleegde twee strafbare feiten op basis van de noodverordeningen: geen anderhalve meter afstand, en het organiseren van een samenkomst waarbij de afstand niet kon worden gewaarborgd.

Pardon als oplossing

En dan zijn er volgens Van Ardenne twee opties: "Of er komt een boete met een strafblad, dan raakt Grapperhaus zijn Verklaring Omtrent Gedrag kwijt, en moet hij aftreden. Of er wordt niet een dergelijke straf opgelegd, en dan moet je kijken hoe je dat gaat oplossen. Dat is de aanleiding voor het aanvragen voor het generaal pardon."

Van Ardenne: "Als dit niet lukt, ga ik gewoon door met de strafzaken die ik in behandeling heb. Maar de minister heeft deze bevoegdheid en wordt nu zelf niet vervolgd. Dat was genoeg aanleiding om dit te proberen."

Luister hier het volledige gesprek met advocaat Van Ardenne uit Radio Tour de France terug:

''Er moet een generaal pardon komen voor alle corona-boetes''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie