Binnenland
NOSNTR

Nederland koopt samen met andere landen 300 miljoen coronavaccins in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland koopt samen met andere landen 300 miljoen coronavaccins in

Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen coronavaccins inkopen van de farmaceut AstraZeneca. Die produceert in samenwerking met de universiteit van Oxford tot 2 miljard vaccins. Het moet de manier worden om weer terug te keren naar het normale leven.

Nederland koopt samen met drie andere landen 300 miljoen coronavaccins

"In januari is de universiteit van Oxford al begonnen met de ontwikkeling. AstraZeneca is aangesloten om de verdere productie en distributie op te schalen", vertelt de Nederlandse topman van de farmaceut, Ruud Dobber, in Nieuws en Co.

Op dit moment worden er grote klinische proeven gedaan met het vaccin. "We hopen uiteindelijk zo’n 50.000 mensen gevaccineerd te hebben in deze fase, voordat we het middel echt kunnen inzetten." De hoop is dat in september of oktober de vaccins goedgekeurd zijn en klaar voor de verkoop.

Daarbij is het wel belangrijk dat het vaccin veilig is. "Het moet effectief beschermen tegen het coronavirus", zegt Dobber. Mocht het vaccin niet goed genoeg werken, dan zal het niet worden verkocht. "Maar de kosten die tot september gemaakt zijn, delen wij dan met die vier landen."

Wie betaalt, bepaalt?

Stel dat het vaccin wel werkt, dan is nog de vraag wie er toegang tot krijgt. "Wij hopen dat landen onderling een eerlijke verdeling maken." In de contracten die AstaZeneca heeft genomen, is rekening gehouden met de verdeling.

"We hebben bijvoorbeeld in India een samenwerking waarmee we tot 1 miljard vaccins kunnen produceren voor ontwikkelingslanden." De farmaceut hoopt dat de samenwerking van de Europese landen ervoor zorgt dat ook andere landen zich zullen aansluiten. "Zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen beschermen tegen dit virus."

AstraZeneca verkoopt het vaccin tegen de kostprijs. Hoeveel het Nederland precies zal kosten, wil de topman niet zeggen, maar bij de gok van ongeveer drie euro per dosis, reageert hij wel. "U bent warm." De vaccins zullen zonder winst worden aangeboden aan alle landen.

Nederland koopt samen met drie andere landen 300 miljoen coronavaccins

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie