Binnenland

Jihadist en rebel Marouane

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jihadist en rebel Marouane

Cabaretier, presentator en vanaf vandaag ook columnist: Riza Tisserand. Over de terugkeer van jihadist Marouane B.:

''Marouane komt terug naar Nederland, Marouane is een jihadist die ooit naar Syrië ging om daar te vechten tegen Assad en zich daarna aansloot bij ISIS. In Nederland wordt hij inmiddels vervolgd voor terrorisme, met name door onthoofdingen, maar toch heeft Marouane besloten terug te komen naar Nederland. Gezellig. Hoop dat hij een beetje rekening houdt met goede kleding want Syrië is natuurlijk verrot, maar Nederland is met dit weer ook geen feest. Van Mark Rutte hoeft dat niet, jihadisten die terugkeren naar Nederland. Hij heeft liever dat ze op de plek van hun heilige oorlog sterven, zo zei hij in een ver verleden. Gek genoeg dacht ik zelf ook dat dit de bedoeling was. Maar blijkbaar kan je zelfs binnen een terroristische organisatie een soort van rebel uithangen en zeggen: 'weet je wat, ik sterf vandaag gewoon eens even lekker niet. Je kan me ook niet dwingen'. En dus komt Marouane terug naar Nederland. Want dat kan gewoon. En net als Mark Rutte snappen een heleboel Nederlanders niet dat dit kan en mag, waarom sterft ie nou niet gewoon DAAR met zijn baard?

Het is toch ook wat. Ontwerp je met duizenden rechtswetenschappers door de jaren heen een heel rechtstelsel met een onschuldpresumptie en het recht op een eerlijk proces, wat dan weer omhangen is met andere mensenrechten, en gewaarborgd door de grondwet en het Europees verdrag voor de rechten van de mens, en dan gaan die zeikerds daar ook nog gebruik van maken. Maar dat was niet de bedoeling. Het zou natuurlijk ook veel makkelijker zijn dat mensen stierven aan hun eigen misdragingen. Dat een fietsendief onder een vrachtwagen komt, een verkrachter met zijn penis klem komt te zitten in een blender, en een drugsdealer per ongeluk vlak voor het niezen zijn halve voorraad coke naar binnen zuigt, om vervolgens van het balkon te springen om te zien hoe dat nou voelt, zo’n superheldenlanding. Maar ja, zo werkt het niet. Dus hadden wij daar met z’n allen een trucje op bedacht. Wanneer was dat ook alweer? Heel goed, na de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden witte Europeanen namelijk superzieke dingen met mensen van een ander volk en een ander geloof. En toen die oorlog uiteindelijk ophield zaten we met een probleem. Want er bestonden helemaal geen wetten en rechten die de mensen tegen de wandaden van de beesten hadden moeten beschermen. En dus werden rechtsbeginselen en mensenrechten ontwikkeld waar we dat hele zooitje nazi's en nsb'ers achteraf op hebben veroordeeld. En het zijn nu precies die mensenrechten waar Marouane aanspraak op doet. Diezelfde mensenrechten die in het leven zijn geroepen om juist de slachtoffers van een oorlog te beschermen. Dus de vraag is nu: is het erg dat Marouane zich juist op deze rechten beroept? Het antwoord daarop is NEE. Want deze rechten zijn precies datgene wat de mensen onderscheidt van de beesten. Zonder deze rechten konden we politieke of geloofstegenstanders zonder probleem om het leven brengen, konden we vrouwen als seksslaaf en oorlogsbuit aan elkaar verkopen en verhandelen. Konden we journalisten en opiniemakers openlijk onthoofden op het marktplein, konden we iedereen zonder een eerlijk proces veroordelen en bestraffen. Precies zoals de zogenaamde strijders van ISIS doen. Dat Marouane zich juist op deze rechten beroept is het ultieme bewijs dat ook de gemiddelde jihadist beseft dat ons rechtssysteem beter werkt dan dat gepruts van ISIS. Z'n kop er af als het niet waar is.''

Ster advertentie
Ster advertentie