Binnenland

Erdogan: Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdogan: Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek

[NOS] De Turkse president Erdogan roept internationale organisaties op om Nederland sancties op te leggen. Tijdens een toespraak zei hij dat hij vindt dat Nederland zich gedraagt als "een bananenrepubliek". Ook bekritiseerde hij andere Europese landen omdat zij Nederland niet aanspreken op "de bedreiging van Turkse ministers".

Eerder op de dag zei Erdogan al dat Nederland "de prijs zal betalen" voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie. Wat hij daarmee bedoelt maakt hij onduidelijk.

Ook hekelde Erdogan de "schaamteloze behandeling" van de Turkse minister van Familiezaken in Rotterdam. Minister Kaya werd gisteravond urenlang de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam ontzegd. Na middernacht werd ze onder begeleiding weggevoerd naar Duitsland.

'Fascistisch'

"Nederland zal leren hoe internationale diplomatie werkt", zei hij. Tijdens de toespraak verweet Erdogan de Nederlandse autoriteiten opnieuw nazi-praktijken en noemde hij Nederland fascistisch.

Kaya wilde in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken die mogen stemmen bij het referendum over een grondwetswijziging. Eerder werd de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu ontzegd om in Nederland te landen. Hij wilde ook een campagnebijeenkomst houden.

Immuniteit

Minister Koenders van Buitenlandse heeft gezegd dat Kaya geen diplomatieke immuniteit had en dat ze zich daarom moest houden aan de regels die Nederland aan haar bezoek had gesteld. Hij bestrijdt dat Nederland haar zomaar het land heeft uitgezet.

Ster advertentie
Ster advertentie