Binnenland
NOS

D66 en GroenLinks willen gratis kinderopvang

foto: NOS Bart Kamphuisfoto: NOS Bart Kamphuis
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 en GroenLinks willen gratis kinderopvang

Net als GroenLinks wil regeringspartij D66 dat kinderopvang gratis wordt. De twee partijen zullen daar vanmiddag een gezamenlijk voorstel voor doen in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire en het aftreden van het kabinet.

"Je ziet dat heel veel mensen die kindertoeslag nodig hebben om kinderopvang te kunnen betalen, maar dat is ingewikkeld en heel complex. We zijn eigenlijk de hele tijd geld aan het rondpompen waarbij ook veel ouders te maken krijgen met allerlei naheffingen van die toeslag waardoor ze in de problemen komen. Dus wij zeggen: "Stop met het rondpompen van dat geld. In plaats van dat je dat via ouders laat lopen met die ingewikkelde kindertoeslag, bied je de kinderopvang een aantal dagen per week gratis aan"", zegt fractievoorzitter van D66 Rob Jetten in het NOS Radio 1 Journaal.

Kinderopvangtoeslag afgeschaft

Door kinderopvang gratis te maken, kan de kinderopvangtoeslag afgeschaft worden. Die toeslag stond aan centraal in de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst, waardoor duizenden ouders in de financiƫle problemen kwamen.

GroenLinks en D66 willen dat kinderopvang een gratis publieke voorziening wordt, net zoals onderwijs. Nu moeten ouders nog een eigen bijdrage betalen en kunnen ze dus een toeslag krijgen om de kosten te betalen.

Niet gebonden aan coalitieafspraken

Door zich aan te sluiten bij oppositiepartij GroenLinks, gaat D66 in tegen de afspraken binnen de coalitie. Maar omdat het kabinet demissionair is, zijn de partijen daar niet meer aan gebonden.

GroenLinks-leider Jesse Klaver hoopt daar de komende tijd vaker gebruik van te kunnen maken. Volgens hem is er nu, tot aan de verkiezingen, kans op een 'sociale meerderheid' in de Tweede Kamer.

"De toeslagenaffaire moet een keerpunt worden: vanaf hier gaan we de verzorgingsstaat weer opbouwen", zegt Klaver. Na het gratis maken van de kinderopvang wil hij ook de bijstandswet aanpakken. Ook daar moeten de menselijkheid en het vertrouwen in de burger terugkomen, vindt Klaver.

Onlangs ontstond veel verontwaardiging over het bericht dat een vrouw in de bijstand 7000 euro moest terugbetalen, omdat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie