Binnenland
AVROTROS

Wat gebeurt er bij een DDoS-aanval?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er bij een DDoS-aanval?

De cyberaanvallen op ING, ABN AMRO en de Rabobank zijn groter dan voorgaande aanvallen. Dat zegt beveiligingsexpert Ricky Gevers tegen EenVandaag. Het zou volgens hem goed mogelijk zijn dat deze aanvallen uit Rusland komen. "De timing van de aanval is opmerkelijk."

"DDoS-aanvallen kunnen al vrij simpel worden uitgevoerd," aldus Gevers. "Soms door pubers en jongeren die al voor een paar tientjes een DDoS-aanval kunnen inkopen om mee te etteren. Meestal maakt de overheid dan na een aantal weken bekend wie het was. Als het een ander land is, krijgen we het vaak niet te weten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij een DDoS-aanval worden servers van een site of dienst gebombardeerd met verbindingsverzoeken, waardoor deze overbelast raken. Hierdoor kan een website of app onbereikbaar worden. "DDoS-aanvallen zijn technisch enorm complex," vertelt cyber security expert Frank Groenewegen. "Het internet dat we nu kennen, is er niet op gebouwd om dit soort aanvallen te doorstaan."

Kat-en-muis-spel

DDoS-aanvallen zijn bijna helemaal niet te voorkomen. Volgens Groenewegen hebben verschillende banken al maatregelen genomen tegen deze DDoS-aanvallen: "Nederlandse banken hebben al enorme stappen genomen na 2013, maar het blijft een kat-en-muis-spel." De cyber security expert denkt dat er eerst de tijd moet worden genomen om te analyseren wat er aan de hand is. "Een DDoS-aanval kan uren en zelfs dagen duren, maar na een tijdje leer je van zo’n aanval. Daardoor kunnen sites weer sneller online komen."

Wie de DDoS-aanval uit 2013 op zijn geweten heeft, is nog steeds een raadsel: "Er is nooit bekend geworden wie er achter de DDoS- aanvallen van 2013 zaten. Er zijn zo veel onderdelen in zo’n keten. De dader is ontzettend moeilijk te achterhalen," aldus Groenewegen.

Eerder Gehoord: dDos aanvallen

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie