Binnenland
NOSNTR

Leids onderzoek: veel gebruikte sneltest minder betrouwbaar dan gedacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leids onderzoek: veel gebruikte sneltest minder betrouwbaar dan gedacht

Als je je laat sneltesten en een negatieve uitslag krijgt, lijkt de kans groter dan gedacht dat je tóch corona hebt. Een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt mist 40 procent van de coronagevallen, komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Video niet beschikbaar

Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Die worden aangeboden op verschillende GGD-locaties, en zijn alleen gisteren al 4000 keer gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van de sneltests van de Amerikaanse fabrikant.

"De Panbio-antigeensneltest van Abbott is een bewezen en nauwkeurige test", werpt de fabrikant tegen. "Wij zijn niet op de hoogte van dit onderzoek en de onderzoekers hebben geen contact met ons opgenomen."

90 procent

De fabrikant spreekt over een gevoeligheid van 90 procent. "Maar die 90 procent gevoeligheid vinden wij niet", zegt hoofd-onderzoeker Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het LUMC. "Wij doen onafhankelijk onderzoek en nemen daarover nooit contact op met producenten."

Dat sneltests niet zo betrouwbaar zijn als mensen zich zonder klachten laten testen, was al langer bekend. Maar uit het nieuwe Leidse onderzoek blijkt juist dat het virus bij mensen mét klachten lang niet altijd wordt opgespoord.

Het RIVM zegt dat het weet van de mindere betrouwbaarheid van sneltests ten opzichte van de reguliere PCR-test. Een negatieve testuitslag is volgens het instituut daarom nooit reden om de basismaatregelen, zoals afstand houden, los te laten.

Geen moment wachten

De onderzoekers brengen de resultaten nu naar buiten, omdat ze naar eigen zeggen geen moment wilden wachten. "We ontdekten dit eergisteren en willen mensen nu waarschuwen", zegt Rosendaal. "We zijn bang dat mensen zich veilig wanen na een negatieve sneltest en Kerst met familie gaan vieren."

"We zagen dat de tests van Abbott 60 procent van de gevallen opspoorden. Dat is niet goed", zegt Rosendaal. Het onderzoek is uitgevoerd bij ongeveer 300 mensen. Dat is een relatief kleine groep, waardoor de kans groter is op toevalligheden. Volgens de onderzoekers is de groep groot genoeg om dit naar buiten te brengen. "Het is een populatie van mensen die flink ziek was."

Lees verder bij NOS.nl

Ster advertentie
Ster advertentie