Naar homepage
Binnenland

Maurice de Hond: 'Slachtoffers hadden voorkomen kunnen worden'
AVROTROS

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice de Hond: 'Slachtoffers hadden voorkomen kunnen worden'

Hij is de grootste viroloog onder de niet-virologen: Maurice de Hond. Op de vraag hoe lang het heeft geduurd voordat erkende wetenschappers de aerosol-hypothese van De Hond zijn gaan valideren, zegt hij in Dr. Kelder & Co: "Ongeveer zeven weken. Het AD heeft nu tien adviezen tegen Corona. Nou, dat waren ongeveer mijn adviezen op 10 april."

De bekende opiniepeiler roept al weken dat via microdruppels (aerosolen) die onder bepaalde omstandigheden in binnenruimtes zweven, mensen een verhoogd risico lopen besmet te worden. Een opvatting die steeds meer gemeengoed wordt.

Slachtoffers

Het is De Hond niet te doen om betweterig zijn gelijk halen: "het gaat niet om mijn ego, het gaat erom dat als we toen, net als ik, wetenschappelijke onderzoeken hadden gecombineerd, en het beste onderzoek wereldwijd kwam nota bene uit Duitsland, slachtoffers voorkomen hadden kunnen worden. Onderzoeken die hier de pers niet eens hebben gehaald."

Ook het pleidooi van De Hond voor meer ventilatie in ruimtes lijkt nu aanvaard te zijn geworden onder de Corona-beleidsbepalers in Nederland. Je zou kunnen zeggen: dat kan nu pas, omdat bepaalde aannames eerst wetenschappelijk bewezen moesten worden alvorens premier Rutte ze voor heel Nederland afkondigt. "Daar ben ik het absoluut mee oneens", reageert De Hond.

"Er wordt nu ook steeds gezegd: op basis van vijftig procent van wat we weten, nemen we honderd procent maatregelen." Dat zou volgens De Hond dus ook prima hebben gekund voor de aanname dat aerosols grote verspreiders van het virus zijn en dat we die met voldoende ventilatie goed buiten de deur kunnen houden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie