Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Sylvana Simons en hoe Chinees is babi pangang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Sylvana Simons en hoe Chinees is babi pangang

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Sylvana Simons
Eind december maakte Sylvana Simons bekend dat ze uit de politieke partij Denk stapte en een eigen partij oprichtte, genaamd Artikel 1. Met deze partij gaat ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. In Dit Is De Dag vertelt ze over de nieuwe partij en over de bedreigingen van afgelopen tijd.

Hoe Chinees is babi pangang?
Couscous, spaghetti bolognese en babi pangang, ze zijn onderhand net zo Nederlands als de aardappel. We scheppen het bijna achteloos op ons bord. Ex-restaurateur Joris Vermeer gaat voor het televisieprogramma De Aardappeleters op zoek naar de geschiedenis van deze gerechten. Hij vertelt over zijn ervaringen in De Nieuws BV.

Marcel Mörning
Zeven jaar lang werkte schrijver Marcel Möring aan zijn nieuwste boek. ‘Eden’ is het slot van een trilogie, bestaande uit de romans ‘Dis’ en ‘Louteringsberg’. De verhalen spelen zich in eenzelfde tijd en ruimte af, maar kunnen volledig los van elkaar gelezen worden. De boekpresentatie van ‘Eden’ vindt morgen plaats in Boekhandel Donner aan de Coolsingel in Rotterdam. Mörning vertelt over zijn nieuwe boek in Radio Kunststof.

En verder...

  • In Langs de Lijn En Omstreken wordt vooruitgeblikt op het EK Sprint en Allround in Heerenveen.
  • Daarnaast is Rutger Tijssen, de nieuwe coach van Ireen Wüst te gast in Langs de Lijn En Omstreken.
  • Karin Bloemen vertelt in De Ochtend over haar nieuwe tour en nieuwjaarsconcerten.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Gisteren gemist

Kevin van Stralen is 24 jaar. Hij studeert en heeft een bijbaantje. Maar dat is nog niet alles. Elke dag zorgt hij ook nog voor zijn zieke oma en zijn moeder. De groep jonge mantelzorgers groeit snel. Een op de vier jongeren tussen 12 en 25 is nu mantelzorger, dat zijn 450 duizend jongeren. Hun aantal stijgt door bezuinigingen in de zorg en doordat meer mensen door kanker een langdurig ziekbed hebben. In Radio EenVandaag vertelt Kevin hoe hij de mantelzorg combineert met zijn werk en studie:

Jonge mantelzorger Kevin van Stralen zorgt voor zijn moeder en zijn oma

Gisteren was het 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden, althans de laatste tot nu toe. Op 4 januari 1997 was dat. Maar wat gebeurde er nog meer op 4 januari 1997? Roelof van de redactie zocht het uit:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie