Binnenland

Biggetjes in de bio-industrie winnen een ‘Groene Oscar’

BNNVARA
foto: M6NTHSfoto: M6NTHS
  1. Nieuwschevron right
  2. Biggetjes in de bio-industrie winnen een ‘Groene Oscar’

Nederlandse documentairemaakster Eline Helena Schellekens heeft met haar film M6NTHS de Panda award voor beste korte documentaire gewonnen. Eerder was Schellekens bij Vroege Vogels om te vertellen over de nominatie van haar documentaire. In haar film laat Schellekens het leven zien door de ogen van een biggetje dat opgroeit in de bio-industrie. Met een gasmasker op heeft zij een maand lang de biggetjes dicht op de huid gezeten.

Quote

Ik was begonnen zonder gasmasker, maar dat was niet te doen

Eline Helena Schellekens

Door de ogen van een biggetje

De film M6NTHS volgt een biggetje, dat opgroeit in de bio-industrie. Zonder voice-over en zonder interviews kruip je in de huid van een klein varkentje en zie je het dier opgroeien tot het slachtrijp is. De film onderscheidt zich, naast de niet-wilde hoofdpersoon, ook in vorm van andere natuurfilms; zo is er gekozen om geen menselijk dialoog of commentaar te gebruiken. Het is het perspectief van het dier dat je aan het denken zet in een tijd van slachthuisschandalen en het groeiende besef dat de vleesindustrie anders moet.

Quote

Wij kopen het als consument en met zijn allen moeten we nadenken over een omschakeling

Eline Helena Schellekens

Voor de documentaire heeft Schellekens gedurende een maand bij verschillende varkensboeren gefilmd. Het kostte vijf maanden voordat ze het vertrouwen had van de boeren. Onder de voorwaarde dat de boer zelf anoniem zou blijven, kreeg ze de ruimte om alles te filmen. De boer waarmee ze het meest heeft samengewerkt die wilde zelf al overstappen naar biologisch boeren. Hij was tot de conclusie gekomen dat hij niet meer mee wilden in de sneltreinvaart van de intensieve veehouderij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Panda prijs wordt ook wel de 'Groene Oscar' genoemd binnen de internationale Wildlife film en televisie industrie en is de hoogste onderscheiding in deze sector. De uitreiking vond plaats op het Internationale filmfestival Wildscreen te Bristol (UK). De BBC heeft met Blue Planet twee Panda awards gewonnen in de categorieën beste serie, beste cinematografie en beste observatie van dierlijk gedrag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie