Binnenland

10 jaar koning, nog steeds geen woning: moeten we weer gaan kraken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar koning, nog steeds geen woning: moeten we weer gaan kraken?

"Geen woning, geen kroning", riep de kraakbeweging in 1980 toen Beatrix koningin werd. Zo ook de ouders van BNNVARA-presentator Stephan Komduur. Hijzelf werd geboren in een voormalig kraakpand. Nu, ruim veertig jaar later, hebben we alweer tien jaar een nieuwe koning maar de woonnood is nog steeds niet opgelost. Moeten we weer gaan kraken? Zaterdagavond, 29 april 2023, praat Stephan Komduur in 10 jaar Koning, nog steeds geen Woning (BNNVARA) over de problemen op de woningmarkt. Met krakers, huurders en ook met luisteraars.

10 jaar koning, nog steeds geen woning

In het eerste uur blikt Komduur met Eric Duivenvoorde, kenner van de kraakgeschiedenis in Nederland, en oud-politieagent Ton Koenders terug op de kraakbeweging uit de jaren '70 en '80. Aan de hand van reportages die Komduur opnam met zijn ouders over hun kraakverleden, wordt een beeld geschetst van die tijd.

Tijdens het tweede uur trekken we de wooncrisis terug naar het heden. Met woonactivisten Melissa Koutouzis en Mustapha Eaisaouiyen praat Stephan over kraken anno 2023. Ook advocaat Juanita van Lunen, die zich specialiseert in woonrecht, schuift aan en vertelt over wetgeving rondom wonen en kraken.

En ook praten we met jou, de luisteraar! Tijdens het tweede uur mogen luisteraars inbellen en oplossingen voor de woningcrisis aandragen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie