Binnenland

Het beste boek van 2016 is geworden...

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Het beste boek van 2016 is geworden...

[AVROTROS] De recensenten van de Nieuwsshow, Onno Blom, Ingrid Hoogervorst en Jeroen Vullings, nomineerden acht boeken voor het beste boek van 2016. Het woord was aan de luisteraar. Inmiddels zijn de stemmen geteld. De winnaar van 'het beste Nieuwsshowboek van 2016' is geworden: Poubelle door Pieter Waterdrinker.

Feit en fictie lopen vlak langs elkaar in de roman van Rusland-correspondent Waterdrinker dat voor een groot deel in Oekraïne speelt. Het boek werd aangedragen door Jeroen Vullings, hij zei het volgende over Poubelle:

"Af en toe gebeurt het: iemand waagt zich aan de grote roman over onze tijd. In de handen van de meer-meer-meer-schrijver Pieter Waterdrinker, met zijn sanguinisch Russisch gemoed, zijn hermansiaans wereldbeeld en zijn breugheliaanse pen leidt dat tot een onweerstaanbaar pandemonium, waarin bevallige inslechte vrouwen en principeloze profiteurs hun hitsige reidans volvoeren in het Wilde Oosten. De mogelijkheden waren onbegrensd ten tijde van de overgang van Jeltsin naar Poetin, maar achteraf gezien was er een donkere lijn die al leidde tot de massaslachting met de MH17. Indrukwekkend."

Pieter Waterdrinker was te gast in de Nieuwsshow van 2 april om te vertellen over zijn boek. Luister dat fragment terug.

Dit waren de andere genomineerden:

  • Edna O’Brien, De rode stoeltjes
  • Emma Cline, De meisjes
  • James Salter, Spel en tijdverdrijf
  • A.F.Th. van der Heijden, Kwaadschiks
  • Arnon Grunberg, Moedervlekken
  • Graham Swift, Moeders zondag (Mothering Sunday)
  • Christiaan Weijts, Het valse seizoen

De boekenrecensenten bespraken in de Nieuwsshow ook andere titels die in 2016 zijn uitgekomen. Luister de eindejaarsboekenrubriek terug.

Ster advertentie
Ster advertentie