Binnenland

Het spoorboekje voor de uitslagenavond Tweede Kamerverkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het spoorboekje voor de uitslagenavond Tweede Kamerverkiezingen

[NOS] Het is bijna zover, de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 komt steeds dichterbij. Maar hoe laat kunnen we de eerste uitslagen verwachten? In dit artikel een overzicht van de belangrijke momenten op de uitslagenavond.

Om 21.00 uur sluiten de stembussen in heel Nederland. Vanaf dat moment kan er dus niet meer gestemd worden. Meteen om 21.00 uur komt ook de voorlopige uitslag van de exit poll. Dat is nog geen officiële uitslag, maar het resultaat van enquêtes die kiezers bij de uitgang van het stembureau hebben ingevuld.

Om 21.30 uur komt er nog een vernieuwde exit poll, waarin alle resultaten tot het sluiten van de stembussen zijn opgenomen.

Eerste uitslagen

Rond 21.45 uur worden de eerste echte uitslagen van stembureaus in een aantal kleine gemeenten verwacht. Vaak strijden gemeenten als Schiermonnikoog, Vlieland of Rozendaal om de eer van 'de eerste.'

Om 23.00 uur komt er een eerste indicatie van winnaars en verliezers. Enkele tientallen gemeenten maken dan hun resultaten bekend.

Voorlopige prognose

Tussen 23.30 en 00.00 uur verwachten we een voorlopige prognose te kunnen geven. Van veertig tot vijftig gemeenten, waaronder enkele grote steden, hebben we dan de uitslagen. Deze prognose is redelijk betrouwbaar, maar de eindstand kan nog afwijken. Er is een marge van zo'n twee zetels per partij.

Rond die tijd zullen ook de lijsttrekkers hun achterban gaan toespreken.

Slotdebat

Om 01.00 uur hebben we dan een redelijk goed beeld van de zetelverdeling. De uitslagen van alle grote steden zijn dan binnen.

Later in de nacht volgt een slotdebat in Den Haag, waar we met verschillende lijsttrekkers zullen napraten over de verkiezingsuitslagen.

Op NPO Radio 1 begint Nederland Kiest om 20.00 uur. Presentatie Tijs van den Brink en Lara Rense.

Ster advertentie
Ster advertentie