Binnenland

Windmolenparkbouwer pleit voor waterstofprogramma

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Windmolenparkbouwer pleit voor waterstofprogramma

In Zeeland willen ze werk gaan maken van groene waterstof. Met de bouw van een groot windpark voor de Nederlandse kust en een waterstoffabriek in Zeeland, zou Nederland dichterbij het halen van de klimaatdoelen voor 2030 komen. De drijvende kracht achter dit plan is de Deense windmolenparkbouwer Orsted.

Volgens de directeur van het bedrijf ligt Nederland nu al achter op schema met de klimaatdoelen. Er moeten meer windmolens op zee bij en daarnaast zal de industrie volgens hem moeten vergroenen. “We hebben al een windmolenpark in Borsele gebouwd voor de Zeeuwse kust, daarnaast willen we ons ook richten op de productie van waterstof. In Zeeland willen we al deze dingen combineren”, vertelt directeur Steven Engels in het NOS Radio 1 Journaal.

Energietransitie moet sneller

“We willen de energietransitie graag versnellen en willen daarbij ook een signaal afgeven naar de formatie van het nieuwe kabinet”, gaat Engels verder. Orsted wil daarom ook graag een extra windpark gaan bouwen dat voor twee gigawatt moet gaan zorgen. “Dat windpark moet drie keer zo groot worden als het windpark dat we in Borsele hebben gebouwd. Het zou moeten voldoen aan de stroomvoorziening van drie miljoen huishoudens.”

In Zeeland zit veel zware industrie, daarom is het windpark ook funest. Orsted wil het windpark dan ook koppelen aan de industrie aldaar. Al deze bedrijven zullen moeten verduurzamen, de vraag naar waterstof is daarnaast ook erg groot. Chemiebedrijven kunnen bijvoorbeeld met groene waterstof vergroenen.

Subsidie voor waterstof is nodig

Het windpark kan in ieder geval zonder subsidie worden gebouwd. Voor de waterstoffabriek is het echter nodig om steun te krijgen van de overheid. “Daarom pleiten we nu ook voor een waterstofprogramma, net zoals we voorheen ook het windprogramma hebben, om het gebruik ervan te stimuleren. Destijds is er voor wind op zee 18 miljard uitgetrokken, we hopen dat de overheid daar ook een plan of programma aan koppelt.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie