Binnenland
NOS

Tekort aan cipiers in Indonesië: 60 gedetineerden op één gevangenisbewaarder

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan cipiers in Indonesië: 60 gedetineerden op één gevangenisbewaarder

De Indonesische regering wil dit jaar 14.000 nieuwe gevangenisbewaarders aannemen. De gevangenissen in het land zijn overvol en er bestaat een groot tekort aan cipiers. Op iedere gevangenisbewaarder zijn er 60 gedetineerden.

Daarnaast bestaat er een grote mate van corruptie onder de huidige cipiers. De Indonesische minister van Justitie noemt ze zelfs 'besmet'. Ze handelen in drugs en zijn verantwoordelijk voor het luxe leven dat rijke gevangenen hebben, vertelt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

Kansloos tegen ontsnappingen

"Airco, internet, drugs en zelfs McDonalds: de cipiers helpen het allemaal de cel in te krijgen. Zelfs de vrijheid is bij hen te koop. Zo mocht in Jakarta een gevangene een weekend de cel uit en kreeg hij zelfs de sleutel van zijn cel mee."

Er vinden ook om de haverklap ontsnappingen plaats. "Onlangs renden 450 gevangenen letterlijk de gevangenis uit", aldus Maas. Door de onderbezetting zijn de bewaarders kansloos om ze tegen te houden.

'Het is niet alleen een personeelskwestie; er moet meer veranderen'

Strafcultuur

De nieuwe aanwas zal beter opgeleid worden dan de huidige cipiers. "Zij hebben vaak nauwelijks een opleiding gevolgd. Soms weten ze niet eens hoe ze een wapen moeten gebruiken", vertelt de correspondent. Daarnaast gaan de salarissen omhoog, zodat ze hun gezin kunnen onderhouden en niet verleid worden tot corruptie.

Het is meer dan een personeelskwestie, volgens Maas. Er moet meer veranderen. "Er bestaat een te grote strafcultuur in Indonesië. Voor de kleinste vergrijpen moet je jaren zitten. Daarnaast zorgt de felle strijd tegen drugshandel voor nog meer gevangenen: iedere verslaafde beland in de cel."

Ster advertentie
Ster advertentie