Binnenland
NOS

Prinses Amalia is 18 jaar: 'We zullen haar meer gaan zien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinses Amalia is 18 jaar: 'We zullen haar meer gaan zien'

Prinses Amalia is vandaag jarig. Ze blaast achttien kaarsjes uit. Hoe de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima haar verjaardag vandaag viert, is niet bekendgemaakt. In het NOS Radio 1 Journaal contact met verslaggever Jozephine Trehy.

"Over hoe prinses Amalia haar verjaardag gaat vieren, wordt niet al te veel over gezegd. Wel dat het in huiselijke kring gebeurt met inachtneming van de coronaregels natuurlijk. Geen heel groot feest dus, maar verder zegt de Rijksvoorlichtingsdienst er weinig over, omdat het een privéaangelegenheid is", zei Trehy.

Erfopvolging

Mocht haar vader, koning Willem-Alexander, overlijden of afstand doen van de troon, dan wordt Amalia volgens de erfopvolging zoals die in Grondwet is vastgelegd de nieuwe koningin. Trehy: "Dat is het principe dat we in Nederland hebben: De koning is dood, lang leve de koning! Maar in het boek van Claudia de Breij dat net verschenen is zegt Amalia dat ze dan eerst haar moeder zou vragen om het een aantal jaren te doen. Met andere woorden, ze is er nog niet meteen aan toe."

Prinses Amalia krijgt vanaf het moment dat ze 18 is 'van rechtswege' zitting in de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering. "De RvS adviseert de regering over wetgeving en bestuur. Amalia mag nu die vergadering bijwonen, maar zal dat waarschijnlijk voorlopig nog niet doen. Haar vader deed dat ook pas na tien jaar. Het idee erachter is dat het een soort opleiding is voor als Amalia straks koningin is", aldus Trehy.

Tussenjaar

"Verder krijgt ze een eigen vlag. Ze mag natuurlijk gaan stemmen, zoals iedereen die achttien wordt. Maar dat gaat zij niet doen, net zoals haar ouders, want het Koninklijk Huis is onafhankelijk en heeft geen politieke voorkeur. We zullen haar ook wat meer gaan zien bijvoorbeeld bij Prinsjesdag in de koets, de Troonrede en andere officiële gelegenheden."

Amalia heeft nu een tussenjaar, waarin ze stages volgt in binnen- en buitenland. Naar verwachting gaat ze volgend jaar studeren. Ze heeft in ieder geval in een brief aan premier Rutte kenbaar gemaakt dat ze de toelage van zo'n 1,6 miljoen euro, waar ze vanaf haar achttiende jaar recht op heeft, zal terugstorten zolang ze studeert.

r1jn amalia

NOS Amalia 18

Een dag na haar achttiende verjaardag wordt prinses Amalia aangesteld als lid van de Raad van State. De NOS doet op NPO Radio 1 rechtstreeks verslag van deze zogeheten 'binnengeleiding'. NOS Amalia 18 is woensdag 8 december van 13.30 tot 15.00 te volgen in een speciale uitzending op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie