Binnenland

Madame Machiavelli: Is typisch vrouwelijk gedrag aangeboren of aangeleerd?

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Madame Machiavelli: Is typisch vrouwelijk gedrag aangeboren of aangeleerd?

De bekende filosoof en feminist Simone de Beauvoir stelt in haar werk De tweede sekse dat 'je niet als vrouw wordt geboren, maar tot vrouw wordt gemaakt'. Oftewel, 'vrouwelijk gedrag' is niet aangeboren, maar wordt bepaalt door de maatschappij. Maar is dat wel zo? In de vierde aflevering van Madame Machiavelli probeert Chazia Mourali met haar dochter Jasmijn hier een antwoord op te vinden.

#4 - Simone de Beauvoir: Is typisch vrouwelijk gedrag aangeboren of aangeleerd?

Volgens hoogleraar psychiatrie Iris Sommer zijn er wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meer testosteron, waardoor ze meer dopamine wat belangrijk is voor ons beloningssysteem aanmaken. Dat heeft invloed op ons gedrag en door ons gedrag, je bent meer gedreven en daardoor verandert onze maatschappelijke status. Dat wordt maar al te vaak uitgedrukt in geld.

Een deel van de ongelijkheid is dus wel degelijk biologisch. Bewijst dit dan dat vrouwelijk leiderschap superieur is? Iris Sommer: "Gemiddeld zijn er in de persoonlijkheid van mannen vrouwen zeker verschillen. Vrouwen zijn wat vriendelijker en wat neurotischer, waardoor ze aan zichzelf twijfelen. Maar als je kijkt naar topvrouwen en -mannen, dan vallen die verschillen grotendeels weg. Topvrouwen zijn geen neurotische vrouwen, maar hebben grotendeels qua persoonlijkheid dezelfde eigenschappen als mannen. Topvrouwen zijn niet zomaar vrouwen, net als dat topmannen niet zomaar mannen zijn."

Twee soorten ambities

Klinisch psycholoog Ian Robertson ging zelfs nog een stap verder. Hij constateert in zijn boek The Winner Effect dat er twee soorten ambities zijn en zegt dat mannen over het algemeen meer gericht zijn op ego en status, en vrouwen meer voor de groep doen. Volgens het winnaarseffect zou vrouwelijk leiderschap dus beter zijn: helaas zijn we allemaal menselijk, ook vrouwen lijden aan het winnaareffect. Als je wint of macht krijgt dan gaat je testosteron-spiegel omhoog, waardoor je een dopamine-rush krijgt. Je empatisch vermogen gaat omlaag en je krijgt blinde vlekken voor wat er in omgeving gebeurt. Daar hebben vrouwen ook last van.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie