Binnenland
NOS

Boeren protesteren tegen nieuw veevoerplan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren protesteren tegen nieuw veevoerplan

De boeren zijn opnieuw naar het Binnenhof gekomen. Deze keer protesteren ze tegen het nieuwe veevoerplan van minister Schouten. Daarin staat dat er minder eiwit toegestaan is in veevoer, maar volgens de boeren is dat gevaarlijk voor de gezondheid van de dieren.

Verslaggever Roel Pauw maakt een reportage voor NOS Radio 1 Journaal.

Ook in Groningen en Breda werden tractoren gespot. Later vandaag, om 12.00 is door de boerenorganisatie Agractie ook opgeroepen om op het Malieveld opnieuw te protesteren. Ze zijn het niet eens met het plan van minister Schouten.

In het plan worden boeren verplicht om minder eiwit in het veevoer te gebruiken. De boeren vinden die verplichting geen goed idee. Zij willen dat het op basis van vrijwilligheid zal gelden. Eerder dienden de boeren dan ook een eigen plan in om de stikstofuitstoot te verminderen. Daarin werd geen vermindering van eiwit voorgesteld, zei voorzitter van landbouworganisatie LTO Nederland, afdeling Melkveehouderij Wil Meulenbroeks in het NOS Radio 1 Journaal.

Minister houdt vast aan plan

Schouten houdt vast aan de plannen om de uitstoot van stikstof uit mest te verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Wel wil de Kamer dat het centraal planbureau opnieuw het plan van de boeren laat doorberekenen.

De minister zei eerder op de avond dat het van groot belang is dat de uitstoot van stikstof uit mest verlaagd wordt door minder eiwit toe te staan in veevoer. "En dat plan moet ook zo snel mogelijk ingaan om onder meer de bouw weer vlot te trekken. Een plan van CDA en VVD om nieuwe berekeningen te maken levert vertraging op, terwijl die tijd er eigenlijk niet is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie