Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: houden rokers drie weken per jaar extra pauze?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: houden rokers drie weken per jaar extra pauze?

Niet-rokers krijgen van een Japans marketingbureau in Tokio zes dagen per jaar extra vrij. Dit om ze te compenseren voor de rookpauzes van hun rokende collega’s. Volgens longarts Pauline Dekker is die compensatie zelfs nog te weinig. Volgens haar hebben rokende collega’s per jaar drie weken extra vrij door alle rookpauzes.

Die conclusie trekt ze uit een simpel rekensommetje: “Een rookpauze duurt gemiddeld tien minuten: drie minuten heen en weer lopen en zeven minuten voor de sigaret. Een werkdag met gemiddeld drie rookpauzes, is een half uur extra pauze per dag. Dat is 2,5 uur per week.” Met dit rekent sommetje komt Dekker op bijna drie werkweken per jaar.

Moeilijk in te schatten

Vakbond FNV vindt het lastig om te zeggen dat rokers meer pauze houden dan niet-rokers: “Ik denk dat het moeilijk te zeggen is, er zijn natuurlijk ook niet-rokers die tijdens hun werk even iets gaan drinken of de benen strekken. Er is niemand die met een stopwatch in de gaten houdt hoe lang zo’n pauze duurt.” Echt harde cijfers zijn er volgens de vakbond dan ook niet.

Ton Wurtz, de voorzitter van de stichting Rokersbelangen vindt de drie weken vrij maar een raar idee: “Dat zou betekenen dat iedereen drie weken extra vakantie verdient, want niemand zit acht uur lang stil achter zijn bureau.” Hij denkt dan ook niet dat het een realistisch idee is.

Rookpauze

Longarts Pauline Dekker gaat ervan uit dat iedere rookpauze tien minuten duurt, maar dat is moeilijk te controleren: voor roken staat geen vaste tijd. Onderzoekinstituut RIVM doet regelmatig onderzoek naar de schadelijke stoffen in sigaretten. Voor dit onderzoek gebruiken ze machines die een sigaret langzaam oprookt. Over één sigaret doet zo’n machine gemiddeld vijf tot tien minuten. Echt een vaste rooktijd is er dus niet.

Conclusie

Het is lastig om te zeggen dat rokers drie weken per jaar meer vrij hebben dan hun niet-rokende collega’s. Als iedere rookpauze exact tien minuten duurt klopt de berekening van longarts Pauline Dekker, maar in de praktijk is het toch anders. De uitspraak van Dekker is dus fictie.

Feit of fictie: Rokers houden drie weken per jaar extra pauze

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie