Q&A coronaspreekuur: 'Het kan zomaar zijn dat het nog tot maart zal duren'
- Nieuws
- Q&A coronaspreekuur: 'Het kan zomaar zijn dat het nog tot maart zal duren'
Er zijn nog veel vragen over de nieuwe maatregelen. Gisteravond konden de luisteraars en kijkers nog vragen kwijt over de nieuw afgekondigde harde lockdown, vandaag behandelen we opnieuw de vragen die nog resten. Luisteraars vragen zich bijvoorbeeld af waarom juist nu de scholen dicht gaan en waarom er nu überhaupt maatregelen komen. Een overzicht van de meest gestelde vragen.
In de uitzending zijn Diederik Gommers, voorzitter van de vereniging voor de Intensive Care, Epidemioloog Alma Tostmann, Mirjam Bink van ondernemersorganisatie ONL en Orthopedagoog Mariëlle Beckers te gast om vragen van luisteraars te beantwoorden. De meeste luisteraars vroegen zich af waarom de maatregelen juist nú worden afgekondigd.
Waarom zijn er zulke zware maatregelen als het vaccin er bijna is?
Diederik Gommers: “Er is zeker licht aan het einde van de tunnel. Het is ook echt knap wat de farmaceutische industrie samen met de wetenschap voor elkaar heeft gekregen. Maar realistisch gezien moeten we in vijf batches de vaccins krijgen en daarnaast moet je erop rekenen dat het vijf weken duurt voordat er antistoffen in het lichaam zijn. Mogelijk heb je dus pas eind februari de meest kwetsbare groep gevaccineerd, en zitten we dus met strenge maatregelen tot maart.”
“Maar het is niet zo dat je kan zeggen dat we de teugels nu kunnen laten vieren omdat het vaccin er bijna is. We zouden dus hooguit in maart van een goed aantal maatregelen af kunnen. Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag of de vaccins zullen werken. Er is goede hoop, maar echt zeker weten doen we pas in maart.”
Waarom is er eigenlijk geen avondklok tijdens oud en nieuw?
Alma Tostmann: “Ik ben vooral benieuwd of er nog iets aanvullends gaat komen. We hebben Rutte in zijn speech nog niks horen zeggen over oudejaarsavond. Ik kan mij wel voorstellen dat het ervoor zorgt dat mensen niet naar elkaar toe gaan, maar meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.”
Diederik Gommers: “Er is volgens mij een aantal keer al gezegd dat het niet wenselijk om een avondklok af te kondigen. Maar ik denk dat we de komende veertien dagen moeten afwachten wat er gaat gebeuren. We weten immers niet wat het Kabinet nog aan plannen heeft tijdens deze lockdown Tegen die tijd zal het Kabinet ongetwijfeld een wijs besluit kunnen nemen over, maar meer weten er niet over te vertellen. Dat zullen we moeten zien.”
Waarom moeten de middelbare scholen eigenlijk dicht, wat is er nu anders?
Alma Tostmann: “De enige informatie die ik daar over heb is wat ik ook in de speech heb gehoord. Het kabinet wil zo veel mogelijk de contacten van mensen verminderen. Ik hoop vooral dat we meer toelichting krijgen op de vraag waarom de scholen nu dicht moeten. We hebben namelijk ook gezien dat besmettingen op een basisschool een stuk minder zijn en eigenlijk nauwelijks plaats vinden. In die zin hoop ik dan ook dat daarom er meer uitleg komt vanuit het kabinet.
Hoe kun je kinderen helpen de omschakeling naar online onderwijs te maken?
Mariëlle Beckers: “Ik denk dat we het zo normaal mogelijk moeten oppakken. Je moet echter niet te streng zijn voor jezelf. Zo denk ik dat je het zoveel mogelijk moet aanpakken zoals je het doet met de eerste dag school. Dus bijvoorbeeld het late slapen afbouwen en zo veel mogelijk een ritme erin krijgen. Maar zelf lesgeven is natuurlijk moeilijk, de leraar is daar natuurlijk heilig in.”
“Voor de pubers zal het allemaal redelijk meevallen. Zij zullen de dag waarschijnlijk gamend en netflixend in bed doorbrengen. Ik vind het wel jammer dat zij hun vrienden minder kunnen zien. Dat merk je namelijk wel aan ze. Ze trekken zich iets meer terug, gaan iets meer gamen. Het is daarom belangrijk om zelf iets meer in contact te blijven met de kinderen. Zo kan je ook kijken naar wat er mogelijk is. Het is wel belangrijk, zeker op die leeftijd.”