Binnenland
NOSNTR

Nederlandse bedrijven en universiteiten op grote schaal spionage-doelwit van China

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse bedrijven en universiteiten op grote schaal spionage-doelwit van China

Nederlandse bedrijven en universiteiten zijn op grote schaal doelwit van spionage door China. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag. De dienst zegt dat het afgelopen jaar meerdere pogingen om technologie in handen te krijgen zijn ontdekt en verijdeld.

Na AIVD wijst ook MIVD op Chinese spionagepraktijken

"China is vooral op zoek naar kennis", zegt generaal-majoor Jan Swillens in Nieuws en Co. Swillens is directeur van de MIVD. "Die kennis gebruikt zij onder andere om daar militair voordeel uit te halen. Specifiek is dat vooral gericht op quantum computing, artificial intelligence en big data. Zeker de ontwikkelingen in het Chinese ruimtedomein is echt iets wat in 2022 een vlucht heeft genomen."

Doelwit

Met name kennisinstituten en universiteiten zijn doelwit van China. "Dat zijn echt hele belangrijke gebieden waar de Chinezen geïnteresseerd in zijn. Ook natuurlijk semiconductors, dus ASML is daar het meest bekende bedrijf van."

Luister ook de Argos-podcast Vriend of Vijand:

Vriend of vijand

Vriend of vijand

Spionage

De MIVD heeft een aantal spioneerpogingen ontdekt en onderschept. "Wat we zien is dat er een aantal promovendi in Nederland aan de slag zijn, dus Chinese studenten die promoveren op dit soort key-technology. We zien ook dat mensen digitaal binnen proberen te dringen bij bedrijven die hele specifieke kennis beschikken. We zien hackaanvallen", zegt Swillens.

De MIVD zegt ook dat China met dekmantelbedrijven probeert te spioneren. "Dus bedrijven die onder valse voorwendselen proberen om toch die kennis te bemachtigen. Dat is in 2022 echt toegenomen."

Studenten

"Wij hebben twee jaar geleden al aangegeven dat een heel aantal Chinese studenten direct te liëren waren aan Chinese defensie of aan het Chinese volksleger", zegt Swillens. "Die vanuit die hoedanigheid hier met een beurs of een zak geld komen om zich te bekwamen in die key-technology, dan teruggaan naar China om uiteindelijk in de defensie-industrie aan het werk te gaan."

Zichtbaar

Volgens Swillens is het belangrijk om de dreiging zichtbaar te maken voor het publiek, daarna kan er worden gekeken naar gepaste maatregelen. "De tegenstander is capabel en wij zijn echt een doelwitland."

NC Mivd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie