Binnenland

Nederland heeft er een nieuw eiland bij

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland heeft er een nieuw eiland bij

De eilandengroep Marker Wadden in het Markermeer begint werkelijkheid te worden. Het eerste eilandegaat morgen open voor publiek. Dan zet staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken als eerste voet op de Marker Wadden, samen met vele natuur- en watersportliefhebbers.

Het eerste eiland van de Marker Wadden omvat circa 250 hectare en luidt de eerste fase in van het natuurproject in het Markermeer. In totaal staan vijf eilanden gepland.

Natuurlijke oevers

Het huidige Markermeer heeft momenteel weinig natuurlijke oevers en ondieptes, waardoor de natuurlijke balans is verstoord. De afgelopen twintig jaar is de vogel- en visstand van het Markermeer sterk achteruitgegaan. Door de aanleg van oevergebieden in de vorm van een archipel kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich goed kunnen ontwikkelen.

Op het eiland ontstaat een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die rijk zijn aan waterplanten, vissen en vogels. Diverse trekvogels zijn afhankelijk van het Markermeer als overwinteringsgebied, als rui- en rustgebied of als tussenstop. Deze vogels gebruiken het gebied om op krachten te komen voor het vervolg van hun reis.

Meer geld nodig

Ook voor de economie vormt de Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe. De Marker Wadden worden toegankelijk voor liefhebbers van natuur en watersport.

Technisch is de eilandengroep een hoogstandje: het bouwen met slib is een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is. Het gebied is met tienduizend hectare ruim vijf keer zo groot als de Tweede Maasvlakte.

Het project Marker Wadden is een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij hebben geld beschikbaar gesteld. Het eerste eiland ligt er nu, voor de realisatie van het hele project is nog meer geld nodig.

Luister zondag naar de reportage van Vroege Vogels op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie