Binnenland
NOS

Hoge inkomens houden dit jaar minder vakantiegeld over

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge inkomens houden dit jaar minder vakantiegeld over

Huishoudens met een laag inkomen houden dit jaar netto meer vakantiegeld over, hoge inkomens juist minder. Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP. Het kan soms honderden euro's schelen. Dat is een gevolg van veranderingen in het belastingstelsel. Dik van Leeuwerden van ADP vertelde hier meer over in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Bij een salaris van ongeveer 3000 euro bruto per maand ligt het keerpunt. De werknemer houdt dan netto 259 euro extra over ten opzichte van vorig jaar. Wie meer verdient, houdt nu iets minder vakantiegeld over dan vorig jaar. "Dat komt doordat je bij een inkomen daartussen net in een ander belastingtarief valt", vertelt Van Leeuwerden. "Mensen die meer dan modaal verdienen, gaan er net iets op achteruit."

Politieke keuzes

Het verschil ten opzichte van vorig jaar is een gevolg van politieke veranderingen. "Met Prinsjesdag is vorig jaar behoorlijk aan de knoppen gedraaid", legt Van Leeuwerden uit. Het koopkrachtherstel stond centraal vanwege de hoge inflatie. "Vooral huishoudens met een inkomen onder modaal houden nu meer netto over", vertelt hij.

Vakantiegeld stelt mensen in staat om voldoende geld te hebben om in de zomer met vakantie te kunnen gaan. Verschillende onderzoeken laten zien dat veel Nederlanders hun vakantiegeld aan de kant zetten om te sparen of het geld besteden aan verbouwingen. Daarnaast heeft een aantal mensen hun vakantiegeld nodig om financieel uit te komen door hun schulden af te betalen. Het is daarom niet altijd nodig om het geld in mei te krijgen. "In steeds meer sectoren kunnen mensen zelf bepalen wanneer de vakantiebijslag wordt uitgekeerd", aldus Van Leeuwerden.

vakantiegeld

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie