Binnenland

Het boekenpanel: 'Aan het zwembad wil ik me nog wel verlagen tot pure pulp'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het boekenpanel: 'Aan het zwembad wil ik me nog wel verlagen tot pure pulp'

[VPRO] Wat lezen we op vakantie? Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Mick van Wely doen twee suggesties.

Nee, Wouter Laumans en Mick van Wely lezen nauwelijks fictie. Geen tijd voor. Ze lezen wel veel, maar dan vooral non-fictie en misdaadboeken. Beiden zijn ze misdaadjournalist. Laumans bij Panorama en Nieuwe Revu, Van Wely bij de Telegraaf.

Van Wely: ''De tijd die ik vrij heb, besteed ik aan het lezen van misdaadboeken om goed op de hoogte te blijven van alles wat er speelt. Ik heb Geschiedenis gestudeerd, ik lees heel graag boeken over staatslieden. Brusselmans lees ik ook wel. Maar romannetjes en zo, daar heb ik gewoon geen tijd voor.''

Morbide fascinatie

Voor collega Laumans geldt hetzelfde: ''Als ik in de zomer aan het zwembad lig, wil ik me nog wel eens verlagen tot pure pulp. Een aantal jaren geleden heb ik de Da Vinci Code gelezen. Het is natuurlijk een bestseller, maar je krijgt je handen er niet voor op elkaar in literaire kringen.''

Susan Smit en Saskia Noort slaat Laumans over. ''Ik snap wel dat mensen dat leuk vinden, maar ik ga dat niet lezen. Mijn boekkeuze kan soms ook een tikje obscuur zijn. Ik heb onlangs Raven gelezen, dat gaat over Jim Jones, de dominee die in de jaren zeventig in Frans-Guyana zijn sekte over de kling joeg, en dat fascineerde me. Een soort morbide fascinatie denk ik."

Pulproman

Wat raadt het boekenpanel aan? Wouter Laumans leest een fragment voor uit Het kartel van Don Winslow, dat gaat over Mexicaanse drugskartels. "Het is eigenlijk een soort pulproman," zegt Laumans. "Maar het geeft wel een heel goed inzicht in wat zich in narco-land Mexico afspeelt. En het is een goodread voor bij het zwembad.'' Zelf schreef Laumans het boek Mocro maffia, over het (met name) Amsterdams-Marokkaanse misdaadmilieu. Afgelopen winter lag er een hoofd op de stoep in Amsterdam. Mexicaanse toestanden. We gaan die kant op, zegt Laumans. Sterker nog, daar zijn we al.

Dat vindt Van Wely wat overdreven. "Maar ik snap het wel: in het laatste jaar is die grens enorm verlegd. Vergismoorden die worden gepleegd, en nu zo'n hoofd dat wordt neergelegd... Het is wel duidelijk dat bepaalde grenzen zwaar worden overschreden en daar kijken we met veel zorg naar."

Van Wely draagt voor uit het boek Vrouw in het blauw van Tania Kambouri, waarin ze haar aangrijpende ervaringen als politieagente beschrijft. Het is een actueel boek, zegt Van Wely. "Het is een bekende discussie over criminaliteit en allochtonen. Het mooie is dat de schrijfster zelf allochtoon is maar vooral waarschuwt voor alleen maar roepen. Ze komt ook met oplossingen. Ze waarschuwt voor polarisatie, en zegt: pak het probleem aan voordat je extreemrechts in de kaart speelt.''

Aanstaande zondag geeft een nieuw boekenpanel tips over wat je tijdens je vakantie moet lezen. Benieuwd naar de voorgedragen fragmenten? Luister het gesprek met Wouter Laumans en Mick van Wely hier terug:



Ster advertentie
Ster advertentie