Binnenland
BNNVARA

Mediterrane sprinkhaan ontdekt in Amersfoort

foto: Zomer Bruijnfoto: Zomer Bruijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediterrane sprinkhaan ontdekt in Amersfoort

In de stad Amersfoort klinkt een nieuw geluid: het getik van de schildboomsprinkhaan. Het geluid van deze mediterraanse soort is helaas niet met blote oren te horen, omdat de frequentie te hoog is.

Samen met vleermuizenexpert Zomer Bruijn en sprinkhanen-man Baudewijn Odé gaat Vroege Vogels op zoek naar het geluid van de mediterrane schildboomsprinkhaan.

Vleermuisman vindt nieuwe sprinkhanensoort

Vleermuisgeluid

Het geluid van de sprinkhaan wordt toevallig ontdekt. In 2016 is bioloog Zomer Bruijn met zijn bat-detector, een apparaat dat hele hoge geluiden omzet in 'hoorbare' frequenties, op zoek naar vleermuizen in Amersfoort. Plotseling hoort bioloog Bruijn een geluid wat hij niet kent. Eerst is hij in de veronderstelling dat het om een grootoorvleermuis gaat. Pas na jaren komt hij er, tot zijn eigen verbazing, achter dat het om de lokroep van een sprinkhaan gaat.

Mediterrane sprinkhaan

Het is niet zo gek dat bioloog Bruijn pas laat de oorsprong van het geluid opmerkt, want de felgroene schildboomsprinkhaan (Cyrtaspis scutata) is een nieuwe soort voor Nederland. De sprinkhaan komt van oorsprong voor in landen rondom de Middellandse zee. Het diertje wordt zo'n anderhalve centimeter groot. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan de schildboomsprinkhaan niet springen.

Quote

Baudewijn Odé

Ik begrijp er verder helemaal niks van. Want hij zit echt in Portugal en Zuid-Frankrijk en komt niet naar het noorden. Hij is nog nergens in Europese steden in deze buurt ontdekt.

Actief in de winter

Het is bijzonder dat de sprinkhaan uit het warmere mediterrane gebied zich in Nederland heeft gevestigd. De soort lijkt zich thuis te voelen in Nederland, dit seizoen was de lokroep van acht mannetjes te horen in een stadspark in Amersfoort. Ook de kou lijkt ze niet te deren. Terwijl de Nederlandse sprinkhanen al lang stil zijn, maken twee mediterrane schildboomsprinkhanen zelfs eind december nog geluid.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook en Instagram of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie