Binnenland
BNNVARA

Ed Nijpels: burger moet kunnen meepraten over klimaatoplossingen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels: burger moet kunnen meepraten over klimaatoplossingen

Praat mee over het klimaat! Dat is in het kort de boodschap van Ed Nijpels, voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat 85 procent van de bevolking zich zorgen maakt over klimaatverandering. Maar tegelijkertijd is er een groeiende weerstand tegen bijvoorbeeld windmolens, zonneparken, aardwarmte en mestvergisters. En er heerst wantrouwen tegen overheden en politici. In Vroege Vogels legt Nijpels uit hoe burgerpanels deze kloof gaan dichten.

Ed Nijpels burgers

Ook Tweede Kamer wil burgerpanel

"Net als in Frankrijk betekent het dat er mensen geselecteerd worden die gaan meedenken over het oplossen van het klimaatprobleem. Zij krijgen de garantie dat de ideeën waar zij mee komen ook worden uitgevoerd", aldus Nijpels. "Dat is natuurlijk essentieel. In Frankrijk heeft president Macron 143 van de 150 ideeën van het burgerpanel overgenomen." De Tweede Kamer leek deze week al gehoor te hebben gegeven aan het voorstel van Nijpels. Onder aanvoering van CDA-kamerlid Agnes Mulder werd een motie ingediend en aangenomen die de regering vraagt de mogelijkheden voor een burgerpanel op een rijtje te zetten en die vóór de verkiezingen van 2021 te presenteren.

Quote

Zij krijgen de garantie dat de ideeën waar zij mee komen ook worden uitgevoerd

Ed Nijpels

Klimaatdag

Maandag 12 oktober is de landelijke Klimaatdag. Ook dan al kan iedereen meepraten over ideeën en oplossingen voor het klimaatprobleem. Die dag zijn er een aantal webinars, waar o.a. ook Shell kritisch zal worden bevraagd over wat de multinational wel en niet doet voor het klimaat. "De dag eindigt met de vraag aan iedereen met welke maatregelen een nieuw kabinet na de verkiezingen ven 2021 aan de slag zou moeten gaan", zegt Nijpels. "Een cadeautje van alle deelnemers aan de Klimaatdag aan dat nieuwe kabinet." Iedereen kan nog meedoen met de Klimaatdag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie