Binnenland
AVROTROS

Coronavirus: wordt je vakantie vergoed bij een negatief reisadvies?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavirus: wordt je vakantie vergoed bij een negatief reisadvies?

Het coronavirus grijpt razendsnel om zich heen. In totaal zijn nu ruim 80.000 mensen besmet en dat getal blijft maar oplopen. Wat betekent het voor jouw vakantie wanneer de overheid een negatief reisadvies voor dat land afgeeft? Worden die kosten vergoed?

"Let bij het afsluiten van een verzekering altijd goed op de voorwaarden voor het annuleren van je reis, want de meeste verzekeraars vergoeden niet bij een negatief reisadvies", aldus Bas Knoppert, verzekeringsexpert van Independer in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Een annuleringsverzekering is niet altijd genoeg

Knoppert: "Een negatief reisadvies vanwege het coronavirus, ook wel COVID-19-virus, is niet voor alle verzekeraars een reden om je geld bij het annuleren van een vakantie te vergoeden."

Er zijn wel een aantal verzekeraars waar je wel gedekt bent voor een negatief reisadvies of waar je extra dekking bij kunt nemen. Daar betaal je dan vaak wel extra voor.

Waarom een negatief reisadvies door een virus is uitgesloten is Knoppert niet duidelijk. "Het is heel vervelend. De meeste mensen verwachten goed verzekerd te zijn met een reis- en annuleringsverzekering, maar helaas is dat niet vanzelfsprekend."

In het ergste geval ben je helaas je geld kwijt

Het advies van Knoppert bij een negatief reisadvies is om contact op te nemen met de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt of je reisverzekeraar. "De reisorganisatie kan wellicht iets voor je regelen en de reis omboeken."

In het ergste geval kunnen zowel je reisverzekeraar als de reisorganisatie je niet helpen en ben je helaas je geld kwijt. AEGON en Interpolis vergoeden wel bij annulering vanwege een negatief reisadvies.

Wanneer je op vakantie bent en er wordt op dat moment vanwege het coronavirus een negatief reisadvies afgegeven voor het land waar je bent, dekt de reisverzekering de kosten wel. Dat is puur omdat je er al zat voordat het negatief reisadvies bekend was.

Negatief reisadvies

Ga je de reis toch maken? Het belangrijkste is volgens Knoppert dat je van tevoren goed let op het reisadvies van de overheid. Geeft de overheid een negatief reisadvies af en je reist er toch heen, dan vervalt de dekking van je reisverzekering.

In dat geval neem jij zelf het risico om naar een risicogebied af te reizen, dus ben je zelf verantwoordelijk. Knoppert: "Mocht je dan toch besmet raken met het virus, kun je voor de zorgkosten aankloppen bij je zorgverzekeraar. Die houdt geen rekening met een negatief reisadvies."

De extra kosten die je moet maken omdat je besmet bent geraakt en ziek bent geworden, zijn wel voor je eigen rekening. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je het reisadvies per land controleren.

Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ga je een nieuwe reis boeken? Let hier op

Zoek als eerste uit hoe je op dit moment verzekerd bent voor je reizen. Hoe ziet de annuleringsverzekering eruit? Kom je daar zelf niet uit? Bel je reisverzekeraar en vraag het voor de zekerheid gewoon even na.

Wanneer je nog niet verzekerd bent, is het zeker op dit moment dus heel belangrijk dat je een annuleringsverzekering afsluit die de reis bij een negatief reisadvies vergoedt.

Knoppert: "Let op het reisadvies dat de overheid afgeeft. Geeft die geen negatief reisadvies en je bent goed verzekerd, kun je gewoon boeken. Toch gaat je gezondheid volgens mij boven alles, dus hou het reisadvies in de gaten en maak op basis daarvan je keuze."

Vergelijkingssite Independer heeft een overzicht gemaakt van reisverzekeringen met annuleringsverzekering voor negatief reisadvies.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie