Binnenland
BNNVARA

Doe mee: test de persoonlijkheid van een slak

foto: Barkyfoto: Barky
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee: test de persoonlijkheid van een slak

Wie denkt dat een slak maar een suf en slijmerig weekdier is, heeft het mis. Want naast veel andere dieren hebben slakken ook een eigen persoonlijkheid. Biologiestudent Pleun Aarts van de Universiteit van Amsterdam heeft ontdekt niet elke gewone tuinslak (Cepaea nemoralis) hetzelfde is. Verslaggever Henny Radstaak van Vroege Vogels ging met Aarts op pad.

Bange en brutale tuinslakken

Volgens Pleun Aarts zijn er moedige tuinslakken en bange tuinslakken. Maar waar ligt dat aan? En waarom gedraagt de in de stad wonende tuinslak zich anders dan de tuinslak op het platteland? Op deze vragen probeert zij antwoorden te vinden. Maar daarvoor is nog meer onderzoek nodig.

Doe mee met het slakkenpersoonlijkheidsonderzoek

Om meer gegevens te verzamelen heeft Aarts jouw hulp nodig. Ze heeft een speciale methode ontwikkeld om te testen hoe de tuinslak zich gedraagt. Bekijk het onderstaande filmpje hoe het in z’n werk gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als de slak met z’n ogen op steeltjes uit het huisje is, wordt hij even geprikkeld met een kwastje. De slak trekt zich dan terug in z’n huisje. Vervolgens moet je met een stopwatch kijken hoe lang het duurt voordat de ogen van de slak weer uit het huisje gekomen zijn. Bij de brutale en moedige slakken is dat vaak maar een paar seconden, de wat banger uitgevallen types nemen langer de tijd of komen hun huisje helemaal niet uit.

Wil jij meedoen? Lees hier meer over het project.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie