Binnenland
EO

OMT-lid Marc Bonten: 'Doorgaan van onderwijs hogere prioriteit dan recreatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten: 'Doorgaan van onderwijs hogere prioriteit dan recreatie'

De horeca en cultuursector gaan weer van het slot en de quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. OMT-lid Marc Bonten vertelt in Dit is de Dag hoe het OMT tot deze adviezen is gekomen en waarom er toch nog steeds restricties gelden als het gaat om de openingstijden van bepaalde sectoren.

Microbioloog en OMT-lid Marc Bonten over de aankomende versoepelingen

Het is inmiddels het 139e OMT-advies dat is gegeven. Maar een routineklus is het voor arts-microbioloog Marc Bonten zeker niet. "Het is elke keer weer een afweging van veel factoren en variabelen die veranderen en er is elke keer weer een dilemma." Dat dilemma bestond deze keer uit de vraag: kunnen de horeca en de cultuursector weer open en hoe om te gaan met de quarantainemaatregelen in het onderwijs?

Horeca en cultuursector

De besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus lopen op, GGD’s kunnen de testaanvragen niet meer aan en ook in de ziekenhuizen beginnen ze een stijging te zien van het aantal coronapatiënten. Waarom is het OMT-advies dan toch geweest om de horeca en cultuur nu wel open te stellen en eerder niet? "Het begon eigenlijk met het verzwaren van de maatregelen voor kerstmis," zegt Bonten. "Er was toen nog onduidelijk hoe omikron zich zou manifesteren en weinig mensen hadden een boostervaccin gekregen. De ziekenhuizen lagen nog overvol en we wisten ongelooflijk weinig over de omikronvariant."

De lockdown heeft deskundigen volgens Bonten de tijd gegeven om te kijken naar de ernst van deze laatste coronavariant en de ziekenhuizen leeg te krijgen. En dat is gelukt. “Het heeft ervoor gezorgd dat de opmars van omikron door Nederland vertraagd is,” aldus Bonten.

Tot 22.00 uur

Het kabinet heeft daarom besloten onder andere theaters, poppodia en restaurants weer open te stellen, maar wel met een aangepaste openingstijd tot 22.00 uur. Dat is niet voor alle sectoren genoeg om weer volledig te kunnen draaien. "Een nog grotere stap is een nog groter risico," zegt Bonten. "We zullen de komende weken enorm veel besmettingen zien, dat zien we nu al. Een deel zal ook in het ziekenhuis terechtkomen en als dat allemaal tegelijk komt, kan dit nog steeds tot overbelasting van het ziekenhuis leiden."

Onderwijs

Ook worden de quarantainemaatregelen in het onderwijs versoepeld. Kinderen onder de 13 jaar die met een positief getest persoon in contact zijn geweest en geen klachten hebben, hoeven niet meer in quarantaine. "De quarantaineregels die we hadden, leidden met de huidige besmettingen tot een totale ontwrichting van de basisscholen," aldus Bonten.

"Volledig afremmen van het virus kunnen we nu toch niet. Daarvoor is de omikronvariant te besmettelijk. En dan is het belang van de kinderen dat ze goed onderwijs krijgen dat niet onderbroken wordt." Op de vraag of het OMT die afweging bij de cultuursector dan niet juist de andere kant op maakt, antwoordt Bonten: "Het is heel cru, maar het doorgaan van onderwijs heeft wel een hogere prioriteit dan de recreatie."

Hebben we nu na deze versoepelingen dan onze laatste lockdown achter de rug? "Ik hoop het van harte, maar niemand kan voorspellen wat we nog van dit virus te zien krijgen. Omikron was ook door niemand voorspeld."

Ster advertentie
Ster advertentie