Binnenland

LTO: Stikstofcrisis niet op te lossen zonder nieuwe afspraken Brussel

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO: Stikstofcrisis niet op te lossen zonder nieuwe afspraken Brussel

Dirk Bruins, bestuurder bij Land- en Tuinbouworganisatie LTO en melkveehouder, ziet niet voor zich hoe Nederland uit de stikstofcrisis komt, zolang de huidige afspraken met Brussel daarover niet worden aangepast. Dat zegt hij in het radioprogramma 1 op 1.

Belangrijkste reden is de kritiek van de sector op de onderbouwing van de doelstellingen voor de stikstofreductie. Deze zijn gebaseerd op de Europese afspraken over de bescherming van Natura2000 gebieden. Om daarvan af te kunnen wijken, moet Nederland een uitzonderingspositie van Brussel krijgen. Precies op dat punt kreeg landbouwminister Carola Schouten na eerdere gesprekken hierover in Brussel nul op het rekest. Maar zolang dit niet verandert, voorziet Bruins dat het stikstofprobleem "nog heel lang voort zal slepen."

De agrarische sector is verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstofuitstoot. Bruins erkent dit, maar is tegelijkertijd van mening dat er te eenzijdig naar zijn sector wordt gekeken als het gaat om het terugdringen van de gehele uitstoot. "Wij zijn bereid stappen te zetten, maar dat moeten we wel samen doen." Investeringen in schonere stallen is een van de maatregelen die hij voorstelt. Ook zegt hij dat boeren best in gesprek willen over de wijze waarop zij mest uitrijden of welk type voer zij hun dieren geven. Eerdere voorstellen die de minister op onder meer het aanpassen van veevoer deed, stuitten echter op fel protest. Bruins wijdt die weerstand aan de wijze waarop dergelijke voorstellen worden bedacht en geopperd.

Op de vraag of de LTO-bestuurder er vertrouwen in heeft dat deze minister en dit kabinet met een oplossing komen viel in eerste instantie een korte stilte, gevolgd door het antwoord "ik kan niet in de toekomst kijken."

Ster advertentie
Ster advertentie