Binnenland

Kan een weegschaal ook je vetpercentage, bot- en spiermassa meten?

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan een weegschaal ook je vetpercentage, bot- en spiermassa meten?

[AVROTROS] Een weegschaal die niet alleen je gewicht meet, maar ook je bot- en spiermassa, vochtgehalte en vetpercentage? Werkt dat echt?

Luisteraar Esther stuurde Radar een mail en ze vroeg zich af of de Beurer BF 700 echt werkt. De reclamespot laat duidelijk zien hoe het werkt: je stapt op blote voeten op de weegschaal en vervolgens kan de weegschaal in combinatie met een app op je smartphone van alles meten. Je BMI, vetpercentage, vochtgehalte, botmassa, caloriebehoefte en je gewicht kunnen allemaal gemeten worden door deze weegschaal van veertig euro. De app analyseert alle data en houdt ook bij wat je gewicht is elke keer dat je je laat wegen.

Werkt dit echt?

"Dat kan in principe wel", zegt professor Ronald Aarts van de TU Eindhoven. Hij houdt zich bezig met bio-engineering, oftewel techniek voor de medische wetenschap. "De techniek bestaat al jaren. Je ziet het ook in de sportschool om je vet- en spiermassa te meten voor en na een trainingsperiode. In mijn sportschool moest ik ook met mijn handen contact maken met het apparaat."

Hoe werkt zo'n slimme weegschaal?

Aarts legt uit dat de weegschaal een stroompje via de blote voeten naar je lichaam stuurt. Dat stroompje gaat van je ene voet, door je lichaam, naar je andere voet. "Vet, bot, vocht en spieren hebben verschillende weerstanden. Dat stroompje komt die weerstanden tegen en de gegevens worden in een rekenmodel omgezet tot meetresultaten."

Bij hele goedkope weegschalen zal de meting niet zo precies zijn zegt Aarts. "De techniek heet bio-impedantie. In de medische wereld wordt deze techniek ook gebruikt, maar dan wel preciezer dan een weegschaal voor in de badkamer." Volgens Aarts kan zo'n weegschaal geen kwaad, maar hij attendeert wel op een mogelijk risico. "We zijn tegenwoordig heel erg op onze hoede voor het geval dat. Een foetus en een stroompje, of mensen met een pacemaker, je weet het maar nooit."

Kan een weegschaal ook je vetpercentage, bot- en spiermassa meten?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie