Naar homepage
Binnenland

Noodopvang scholen en kinderopvang vol: 'De rek is eruit'
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodopvang scholen en kinderopvang vol: 'De rek is eruit'

Het lijkt erop dat scholen na 19 januari nóg twee weken dicht moeten blijven. Ondertussen zit de noodopvang bij scholen en kinderopvang vol. Soms worden er zelfs kinderen geweigerd, omdat te veel ouders er een beroep op doen.

Ook bij de Columbusschool in Almere zien ze meer kinderen dan in de eerste lockdown, vertelt adjunct-directeur Jet Lovink in Nieuws en Co. "Natuurlijk schrik je ervan. Hoe gaan we dit oplossen?"

Bij de school kwamen de vorige lockdown gemiddeld 18 kinderen, nu zijn dat er 80. "Ouders met een cruciaal beroep waren in de eerste lockdown veel angstiger, en hielden hun kinderen thuis.", zegt Lovink.

Oplossingsgericht

Toch kan de school het nog aan. "We zijn heel dankbaar voor bijvoorbeeld studenten van de pabo die helpen om groepen te begeleiden. En gymdocenten en onderwijsassistenten. We zijn erg oplossingsgericht."

Ook gymdocent Sander springt bij voor groep drie en vier. "De eerste dag dacht ik: hoe ga ik dit allemaal doen? Na mijn derde dag denk ik dat goed komt. Dit niveau kan ik nog wel."

Ouders zitten er doorheen

De ouders zitten er zelf ook doorheen, zegt directeur van de Stichting voor Werkende Ouders, Marjet Winsemius. In het voorjaar losten veel ouders de opvang zelf op, nu is dat anders. "Nu zeggen ze: hallo, ik heb recht op opvang. Ik heb een cruciaal beroep. Het gaat gewoon niet om de kinderen de hele dag thuis te houden."

Daarom luidt Winsemius met haar stichting de noodklok. "De leerachterstanden zijn schrijnend, maar wij maken ons inmiddels meer zorgen over de mentale toestand van de ouders zelf en het effect daarvan op kinderen. De spanningen lopen echt op bij mensen thuis."

Volgens de stichting zouden werkgevers meer kunnen doen om de ouders te ondersteunen. "Bij grote bedrijven is vaak meegedacht over de kinderopvang. Maar bij het midden- en kleinbedrijf nog niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie