Binnenland
MAX

Een walvis spotten kan gewoon in Nederland: 'Ze zitten in de Waddenzee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een walvis spotten kan gewoon in Nederland: 'Ze zitten in de Waddenzee'

Het is misschien niet het eerste waar mensen bij de Waddenzee aan denken, maar toch zwemmen de beesten er rond: walvissen. Casper Meinders is walvisspotter en organiseert waddenexpedities om de walvis te zien en te registreren. "De walvis is in de Waddenzee terug van weggeweest," vertelt Meinders in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

300.000 bruinvissen

In de Noordzee zwemmen er zo’n 300.000 rond, "maar voor de afsluiting van de Zuiderzee en de Lauwerszee was het waddengebied veel groter," aldus walvisspotter Casper Meinders. "Het was een gebied waar de bruinvis een hele normale gast was, net als een zeehond." Meinders organiseert Waddenexpedities om de walvissen in de Waddenzee te spotten.

Moeilijk te spotten

Toch zijn de bruinvissen - het soort walvis dat in de Waddenzee voorkomt - niet zo makkelijk te spotten als zeehonden of dolfijnen. "Dolfijnen zijn heel nieuwsgierig en springen als halve acrobaten het water uit. Bruinvissen zijn een beetje zenuwachtig en komen alleen boven water om adem te halen", volgens Meinders.

Daarom worden ze ook gespot met een hydrofoon, een soort onderwatermicrofoon, die op een hele hoge frequentie kan horen. Veel hoger dan wat een mens kan. Met een bepaalde recorder wordt dat omgezet in een hoorbaar signaal, waar de spotters naar kunnen luisteren. "Je hoort weleens dat walvissen heel mooi kunnen zingen, maar dat is niet helemaal waar. Dat is in geluid best wel saai, dat hoor je alleen in die hoge frequentie. Maar als je dat omzet kun je het horen als ze op dat moment een prooi zien."

Prooi

Maar voordat ze de walvis naar een prooi kunnen horen jagen, moeten de spotters goed zoeken naar de plekken waar de walvissen zitten. En dat is niet altijd even makkelijk. Het kan namelijk ook zijn dat de mensen op de waddenexpeditie een uur naar de zee aan het kijken zijn zonder ook maar één walvis te zien, maar dat is volgens de Walvisspotter geen straf. "Als je geconcentreerd bezig bent, dan is dat heel rijk. Laatst hebben we op expeditie geen bruinvis gezien, maar hingen er tig zeehonden om de hydrofoon heen. Dat is misschien een nulmeting op bruinvissen, maar dan zie je wel wat er in de rest van het gebied leeft en dat is ook heel leuk."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie