Binnenland
AVROTROS

Boa-vakbond ACP over versoepelen winkelregels: 'Dit creëert burgerlijke onvrede'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boa-vakbond ACP over versoepelen winkelregels: 'Dit creëert burgerlijke onvrede'

De voorzitters van de vakbond, Richard Gerrits vindt het een slechte zaak dat de burgemeester Otwin van Dijk nu al de strenge winkelregels versoepelt en niet wacht tot volgende week. "Dat een burgemeester ineens gaat beslissen dat het anders moet in zijn of haar stad creëert burgerlijke onvrede", zegt hij in Blok&Toine.

In de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek hebben ze de strenge winkelregels losgelaten. Ondernemers mogen iedereen binnen laten, dus zonder afspraak die vier uur eerder is gemaakt. De burgemeester stuurde winkeliers een brief, waaruit blijkt dat hij niet meer zal handhaven op de coronaregels.

'Bijzondere ontwikkeling'

Als een burgemeester zelf de regels overtreedt dan brengt dat handhavers in een moeilijke positie volgens de boa-voorman: "Het maakt het er voor de boa’s en agenten niet makkelijker op om geloofwaardig over te komen als van je gevraagd wordt te handhaven."

Hij sluit namelijk niet uit dat de regels in de toekomst toch worden aangepast als de besmettingscijfers toenemen: "Als 538 een feestje aflast omdat we vinden dat het allemaal niet kan vind ik het wel een bijzondere ontwikkeling."

Sluiting om 18.00 uur

Gerrits beseft dat veel mensen de maatregelen zat zijn. Hij juicht de aangekondigde versoepelingen volgende week na ook toe. Gerrits: "We snakken allemaal naar versoepelingen als het mooier weer gaat worden. Maar de lossere regels zorgen niet voor minder werk voor de boa's op straat. Er valt niets weg. Er komt voor terug dat om zes uur de horeca dicht gaat. Daarop moet worden gecontroleerd."

En dat kan voor problemen zorgen volgens de boa-voorman: "Het is geen handige maatregel, die sluiting om 18.00 uur. Je komt snel in situaties dat mensen niet voor rede vatbaar zijn omdat er drank in het spel is."

Optreden

Met nog een week te gaan, vindt de voorzitter het reëel dat de boa's minder hard optreden bij overtredingen. "Het handhaven is niet meer zo stringent als voorheen. Het is ook iets soepeler aan die kant. We treden alleen op bij excessen."

De verantwoordelijkheid voor het controleren van het naleven van de regels ligt in de eerste plaats bij de ondernemers. Maar in het geval van grote misdragingen zullen ook de boa's optreden.

BOA vakbond ACP over versoepelingen winkelregels

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie