Binnenland
BNNVARA

Groot tekort huisvesting voor arbeidsmigranten in Dronten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot tekort huisvesting voor arbeidsmigranten in Dronten

In Dronten neemt het aantal arbeidsmigranten razendsnel toe, en dus wordt er naarstig gezocht naar extra woonruimte. "We hebben een maatschappelijk probleem met elkaar op te lossen, dat is zonneklaar", zegt fractievoorzitter van GroenLinks Dronten Paul Vermast in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Dronten: Het midden van Nederland, polenhotels, en Paul de Munnik - Dijkstra & Evenblij ter plekke

In 2020 woonden 700 geregistreerde arbeidsmigranten in Dronten. De provincie schat het aantal daadwerkelijke arbeidsmigranten hoger, op 1300. En dat aantal gaat in de komende jaren alleen maar stijgen, is de voorspelling. "Voor 2023 wordt er een tekort verwacht van 855 plaatsen bovenop wat er nu al aan tekort is. Het probleem is ook dat voor een deel huisvesting voor arbeidsmigranten verdwijnt", vertelt fractievoorzitter van GroenLinks Dronten, Paul Vermast. Op de locaties die verdwijnen zijn de leefomstandigheden volgens de gemeente onvoldoende geschikt.

Minder huisvesting, meer mensen

Kortom: nog minder huisvesting voor meer mensen. "Tot 2030 hebben we 1050 plekken tekort. Dat is een nijpende situatie want we hebben die mensen in onze lokale agrarische economie wel nodig om werk te verzetten. We hebben een maatschappelijk probleem met elkaar op te lossen, dat is zonneklaar", aldus Vermast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een idee van de gemeente is nu om een 'polenhotel' op te zetten in een voormalig tuincentrum. Ed de Sevren Jacquet woordvoerder van belangengroep Rietweg kijkt uit op het stuk land waar de arbeidsmigranten misschien komen wonen. In eerste instantie was hij geschokt over de ontwikkelingen. "Dit is niet even, 'er komen wat arbeidsmigranten naast je wonen', dit is echt een groot project", aldus De Sevren Jacquet.

Uitzicht op woonunits

De drie punten waar de belangengroep zich zorgen om maakt, zijn: de zicht locatie, het stukje welzijn en de veiligheid. Juist het stukje rondom de Rietweg heeft een nog echt landelijk karakter, beschrijft de voorman van de belangengroep. "Het zou al anders zijn als het een landelijk karakter zou krijgen, maar hier praten we over 14 woonunits en dat zijn blokken", aldus De Sevren Jacquet.

Bovendien komt het project als donderslag bij heldere hemel. De gemeente had namelijk zelf aangegeven dat op deze locatie sowieso niet zou worden gebouwd tot 2030, vertelt De Sevren Jacquet.

Zorgen om veiligheid

Naast de verandering van het uitzicht voor omwonenden, en de visie van de gemeente, zijn er omwonenden die zich zorgen maken om hun veiligheid. "Vanuit de belangengroep zijn wij niet tegen arbeidsmigranten want die zijn echt noodzakelijk hierzo om de economie in Dronten draaiende te houden", benadrukt De Sevren Jacquet. "Maar als je kijkt naar de feiten, cijfers van het CBS, daaruit blijkt dat het aantal delicten met migranten die uit Oost Europese landen afkomstig zijn, meer is dan met migranten die uit andere landen komen."

De Sevren Jacquet: "Je moet als belangengroep heel goed opletten dat je niet discriminerend bezig gaat. Daarom moet het gaan over feiten."

Goede woonplek essentieel

Voor de voorman van de belangengroep Rietweg staat het buiten kijf dat de arbeidsmigranten een goede woonplek moeten krijgen. Maar dat het stuk land aan de Rietweg zonder overleg met de omwonenden om wordt getoverd tot een 'polenhotel', dat kan anders. "Er zijn genoeg mogelijkheden", zegt De Sevren Jacquet.

Vooralsnog is de gemeente Dronten over de locatie aan de Rietweg in gesprek. Feit blijft wel dat op deze locatie maar 300 arbeidsmigranten eventueel een thuis kunnen maken, terwijl er nog veel meer huizen nodig zijn. "We hebben dus meer van dit soort locaties nodig", aldus Vermast.

Naarstig opzoek naar woonruimte voor arbeidsmigranten in Dronten

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie