Europees verhuiscircus barst weer los: 'Als het aan het Europees Parlement ligt, stoppen we ermee'
- Nieuws
- Europees verhuiscircus barst weer los: 'Als het aan het Europees Parlement ligt, stoppen we ermee'
Vandaag is voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie het grote Europese verhuiscircus weer losgebarsten: Europarlementariërs en hun medewerkers vertrekken vanuit Brussel naar het Franse Straatsburg om daar een paar dagen te vergaderen. En dat terwijl er daar nog een avondklok geldt. Esther de Lange (CDA) ergert zich eraan, vertelt ze in Blok&Toine: "Wat mij betreft wordt het afgeschaft."
Video niet beschikbaar
De Lange is nog niet richting Straatsburg vertrokken. "Als CDA hebben we besloten dat we er alleen zijn, als we er moeten zijn. Vandaag had ik vergaderingen die ik ook prima digitaal kon doen."
Frankrijk blokkeert
Het afschaffen van Straatsburg als vergaderlocatie is een besluit dat door alle lidstaten unaniem moet worden goedgekeurd. En dus blokkeren zij de boel, ziet De Lange. "Het gaat om grandeur. Het kunnen zeggen dat de belangrijkste vergaderingen, de plenaire vergaderingen, in Frankrijk plaatsvinden. Dat vindt ook Macron - die zich neerzet als hervormer - belangrijk."
En dat terwijl er onder degenen die vergaderen, de leden van het parlement, anders over wordt gedacht. De Lange: "Als het aan het Europees Parlement zelf lag, is het een fluitje van een cent. Inmiddels is zo'n 85% van de leden voor het vergaderen op één plek: Brussel."
Liever in september
Verschillende Europarlementariërs tekenden een brief om de vergaderingen in Frankrijk pas weer in september te starten, na de zomervakantie. Vanuit Nederland zetten onder andere Bas Eickhout (GroenLinks), Peter van Dalen (ChristenUnie), Anja Hazekamp (PvdD) en Dorien Rookmaker (Fractie-Otten) hun handtekening. De Lange tekende niet.
"Deze specifieke brief heb ik niet ondertekend, maar er lopen meerdere initiatieven. Waar wij kunnen, steunen wij die oproep zeker. Wat mij betreft waren we na de zomervakantie naar Straatsburg gegaan."
De CDA'er ziet naast september nog een eerdere mogelijkheid: "In juli, als die Europese coronapas er tenminste is. Nu betekent het voor onze medewerkers dat als ze langer dan 48 uur blijven, hun gezinsleven stillegt. Dat komt omdat ze hier in Brussel dan weer in quarantaine moeten."
Wensenlijstje
"Wat mij betreft wordt het afgeschaft", benadrukt De Lange nog maar eens. "De meerjarenbegroting van de Unie was een mooi moment geweest voor Nederland om te zeggen 'Luister, wij betalen aan de EU, vanwege het voordeel, maar we hebben we een wensenlijstje'. Het afschaffen van die dubbele vergaderlocatie had daarop moeten staan. Maar Rutte en toenmalig minister Blok hadden geen zin om hun Franse collega's erop aan te spreken, bleek toen ik hen een paar jaar geleden erover bevroeg."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.