Binnenland
KRO-NCRV

'Je moet zorgvuldig zijn in het verbieden van motorclubs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet zorgvuldig zijn in het verbieden van motorclubs'

Motorclub Satudarah blijft verboden en moet haar clubhuizen sluiten. Dat maakt het gerechtshof vandaag bekend. Strafrechtadvocaat Marnix van der Werf verdedigde eerder de motorclubs de Hells Angels en Bandidos. "Je moet wel zorgvuldig zijn in het verbieden van verenigingen."

Bandidos, Hells Angels, Satudarah

De status van de beruchte motorclubs is heel verschillend. Zo is Bandidos Holland, de landelijke afdeling van Bandidos, verboden. "Dat is een lege huls waar niemand in zit", zegt Van der Werf. Alle lokale afdelingen van Bandidos mogen nog wel bestaan.

Bij de Hells Angels zit dat anders. "Daar is nu een wereldwijd verbod op door de rechtbank in Utrecht", vertelt Van der Werf. De Hells Angels wordt gezien als één club, en alle lokale clubs zijn dus ook verboden. Satudarah is nu, net als de Hells Angels, ook verboden. "Ook die worden gezien als één club. Daar hield bijvoorbeeld de nationale club de ledenlijsten bij."

Motorclubs of motorbendes

"In het beginsel heeft natuurlijk iedereen recht op vereniging, tenzij je de openbare orde verstoord of strafbare feiten pleegt", aldus de strafrechtadvocaat. Van der Werf ziet dat de overheid bewust ‘stemming maakt’ tegen de motorclubs. "Ze worden bijvoorbeeld motorbendes genoemd, en bij een feest worden alle motoren zo lang gecontroleerd zodat het feest geen zin meer heeft."

"Natuurlijk moet je de slechteriken aanpakken, maar de rest moet je niet, omdat ze motorclubs zijn, op allerlei manier dwars zitten." Van der Werf herinnert zich zijn verdediging van de Bandidos. "Er zijn vele lokale afdelingen van de motorclub, waar nog niemand iets van gehoord heeft, gewoon omdat daar geen onrust is."

Quote

Zij vinden motorclubs allemaal eng

Marnix van der Werf

Er is nieuwe wetgeving in de maak voor de aanpak van motorclubs. "Men wil dat de minister de bevoegdheid krijgt om rechtspersonen te verbieden, maar feitelijk gaat het over motorbendes", aldus Van der Werf. Dit zou in de procedure heel veel schelen: de bewijslast wordt zo omgedraaid. Dan moet je, als lid van een motorclub, achteraf zelf je onschuld bewijzen.

In Duitsland is deze wet er al. Van der Werf: "Daar gaan ze een stuk zorgvuldiger om met dit systeem". In het buurland zijn maar drie van de vijftig Bandidos-clubs verboden. In Nederland heerst een ander sentiment onder de bestuurders, vindt de strafrechtadvocaat. "Hier vinden ze motorclubs allemaal eng, dus willen zij ze allemaal verbieden."

Quote

Je moet wel kijken of mensen iets verkeerd doen

Marnix van der Werf

Van der Werf is bang dat de minister meteen verboden uitvaardigt. Clubs kunnen dan hun clubhuis verliezen en moeten dan jaren procederen. "Als je dan uiteindelijk gelijk krijgt is dat heel vervelend", aldus Van der Werf. "De overheid wil misschien af van motorbendes, maar je moet wel kijken of mensen iets verkeerd doen."

Strafrechtadvocaat Marnix van der Werf over het verbieden van motorclubs

Ster advertentie
Ster advertentie