Binnenland

Nieuwe manier om stress van bossen te meten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe manier om stress van bossen te meten

Er is een nieuwe manier gevonden om de toestand van bossen in kaart te brengen. Dat is vooral van belang nu de laatste decennia door droogte en hitte in verschillende delen van de wereld bossen massaal zijn afgestorven.

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van onderzoekers van Wageningen University stelt met satellieten bossen te kunnen detecteren om zo te kijken welke het gevoeligst zijn. Over hun onderzoek schrijven de wetenschappers in de jongste uitgave van Nature Climate Change.

Stressfactoren

“Tropische bossen zijn van groot belang voor de biodiversiteit maar ook voor de regulatie van het klimaat wereldwijd”, zegt aardobservatiespecialist Jan Verbesselt en eerste auteur van de publicatie. “Het is daarom opvallend dat we er nog steeds niet in slagen de gezondheid van die bossen goed te volgen, en te voorspellen waar ze gevoelig zijn voor droogte of andere stressfactoren.”

Satellieten

De onderzoekers stellen een nieuwe manier voor om informatie van die satellieten te gebruiken om vroegtijdig stress bij bossen te detecteren. “Het basisidee is simpel”, zegt Marten Scheffer. Hij doet onderzoek naar de veerkracht van complexe systemen. “Wanneer de veerkracht van een systeem vermindert, herstelt het langzamer van kleine verstoringen. Daardoor gaat een systeem trager en trager bewegen als het een kantelpunt nadert. Nu hebben wij gezien dat de natuurlijke fluctuatie in de mate van ‘groenheid’ van bossen inderdaad trager is op plekken waar we via andere wegen reden hebben om aan te nemen dat de bossen fragiel zijn.”

Bron: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie