Binnenland

Recordfile en code rood voor vrijwel het hele land

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordfile en code rood voor vrijwel het hele land

Het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege gevaarlijk winterweer. Er stond een record van meer dan 1500 kilometer file op de Nederlandse wegen en rond een uur of zeven stond het verkeer rond de grote steden nog steeds muurvast . Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij omstandigheden.

Het weeralarm geldt voor vrijwel het hele land, met uitzondering van Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg. In die provincies blijft code oranje van kracht. Vooral in het midden van Nederland is het glad. Daardoor gebeurden er langs de wegen al enkele ongelukken. He treinverkeer is ernstig verstoord, onder meer rond Amsterdam-Centraal rijden nauwelijks treinen. ook tussen Utrecht en het westen van het land is het treinverkeer ernstig verstoord.

Ook Schiphol ondervindt hinder van de aanhoudende sneeuwval. KLM schrapte zeker 122 vluchten vandaag.

Nederlanders worstelen zich door avondspits

Update van het weer

Luister hier het laatste NOS Radio 1 Journaal met een update van het weer. Elk heel en half uur krijg je een laatste update rond het weer, de files en eventuele waarschuwingen. De NOS houdt een liveblog bij.

In de zuidelijke provincies is het door de sneeuw op veel wegen glad. Het leidt tot veel vertragingen. De sneeuwval houdt in het grootste deel van het land tot ver in de avond aan.

De weer- en verkeersdiensten houden rekening voor een drukke avondspits vanwege het winterse weer. Rijkswaterstaat waarschuwt voor "zeer gevaarlijke omstandigheden" op de weg en adviseert mensen om niet de weg op te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is code rood?

Het KNMI geeft code rood af wanneer extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

Trein

Er reden vandaag minder treinen. Waar normaal gesproken elk kwartier een intercity reed, ging deze vandaag eens per halfuur. Dat leidde in veel gevallen tot een langere reistijd en drukkere treinen. Nog steeds is het erg druk rondom Utrecht en Amsterdamse stations.

Schiphol

De KLM heeft voor vandaag bijna 300 Europese en intercontinentale vluchten geschrapt. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat de passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt.
Het winterweer leidde vanochtend niet tot een drukkere ochtendspits dan anders. Volgens de ANWB verliep de spits "bijna normaal" en leek het zelfs iets minder druk dan anders, doordat veel mensen de weg niet waren opgegaan vanwege de waarschuwingen.
Reis voorzichtig en luister intussen deze items af die eerder vandaag over de hevige sneeuwval gingen:

Onze volksaard kan sneeuw niet aan


Stand.nl: Nederland is te snel van de leg als het een keer sneeuwt

Frank van Pamelen: sneeuw

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur die naar online@radio1.nl Dan delen we de mooiste.
Ster advertentie
Ster advertentie