Binnenland
AVROTROS

'De koning moet hetzelfde verdienen als de premier'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De koning moet hetzelfde verdienen als de premier'

De koning moet ongeveer hetzelfde salaris ontvangen als onze minister-president, vindt Tweede Kamer-Lid Joost Sneller (D66). "Zes keer meer verdienen dan de premier, geen belasting hoeven te betalen en ook nog eens de hoogste baanzekerheid van Nederland hebben, vind ik niet uit te leggen", zegt hij in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

Sneller vindt dat het salaris van de koning flink omlaag moet en dat het salaris van de premier wel wat hoger mag. Hij wil dat het salaris van de koning richting de twee ton gaat en dat hij ook nog eens belasting moet gaan betalen.

Dr Kelder toont medelijden met Willem-Alexander en zegt dat hij volgend jaar met de fiets naar Prinsjesdag moet en dat de slechte pakken ook nog eens betaald moeten worden. Sneller geeft aan dit onjuist is, omdat onze vorst ook nog miljoenen euro’s krijgt voor andere uitgaven zoals kleding en andere materiële zaken, daarnaast worden ook zijn woonlasten betaald.

D66 lijkt met de uitspraken van Sneller op dit gebied terug te keren naar Pechtold-tijden. Toen werd er ook flink gekrabd aan het Koninklijk Huis. Volgens Sneller zijn deze tijden echter nooit vervlogen geweest, maar zie je niet alles in het nieuws. "Daarom ben ik blij dat je mij belt. Vorige week is mijn voorstel om elke vijf jaar te onderzoeken of de vergoedingen voor de Oranjes niet te hoog liggen aangenomen de Kamer. We hebben de afgelopen jaren vragen gesteld over bijvoorbeeld de aankoop van meubels, de verkoop van kunst en de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch.”

Dr Kelder vraagt zich of het allemaal geen gezeur is over een miljoentje of meer minder. "Jullie geven in totaal 43 miljard te veel uit, dan kan dat zakcentje voor de koning er ook nog wel bij." Sneller vindt dat dit geld echter wel goed besteed wordt. Met dit antwoord is dr Kelder nog niet overtuigd. Hij vindt het maar een raar gedoe met zo’n monarchie, maar is heel blij dat we een Koninklijk Huis hebben. "Sorry dat ik het zeg."

Joost Sneller D66

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie