Binnenland
BNNVARA

Bolsonaro is een bedreiging voor de Braziliaanse natuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bolsonaro is een bedreiging voor de Braziliaanse natuur

De afgelopen jaren floreerde het Braziliaanse natuurbeleid. Er werd steeds minder bos gekapt en ook de uitstoot van broeikasgassen werd in 2018 met 1,3 miljard ton gekort. Maar nu lijkt president Bolsonaro roet in het eten te gooien. Sander van Andel van de natuurorganisatie IUCN vertelt over zijn zorgen in Vroege Vogels.

Brazilië ligt, als een van de weinige landen, op schema met zijn plan emissies nog vóór 2020 met 38 procent terug te dringen. Met de nieuwe president Bolsonaro lijkt daar een eind aan te komen. De tropische Trump wil met ontwikkelingsprojecten het bos openleggen voor landbouw, veeteelt, mijnbouw en waterkrachtprojecten.

Bedreigd Amazonegebied

Om de projecten te realiseren heeft Bolsonaro de macht van het ministerie van Landbouw uitgebreid. Die bepaalt voortaan welke delen van het Amazonegebied onder 'inheems gebied' valt. Dus welke gebieden wel en niet beschermd moeten worden.

De taak om vast te stellen welke grond als inheems beschermd moet worden, lag bij een speciale overheidsinstelling die was verbonden aan het justitieministerie, de Funai (Nationale Stichting voor de Indianen). Die gold als een krachtig beschermer van de belangen van indianen. De nieuwe minister van Landbouw, Tereza Cristina Corrêa da Costa Dias, leidde eerder een boerenlobby en ze pleit voor de ontginning van land.

Inheemse bewoners vrezen voor hun gebied

Bovendien heeft de president gedreigd om de wetgevende bescherming af te schaffen voor beschermde gebieden en reservaten van inheemse gemeenschappen. Brazilië telt 210 miljoen inwoners, onder wie nog geen miljoen inheemse inwoners. Momenteel staat ruim 12 procent van de 8,5 miljoen vierkante kilometers die het land groot is, te boek als 'inheems' en een groot deel daarvan ligt in het Amazone.

Genoeg reden om je zorgen te maken dus. Sander van Andel van de natuurorganisatie IUCN doet dat dan ook. Hij komt al jaren in het gebied en hoort van de inheemse bewoners dat ze vrezen voor hun gebieden.

President Brazilië lijkt ramp voor natuur

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie