Binnenland
NOS

Meer middelen aan politie voor opbreken WK-rellen? 'Niet de juiste oplossing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer middelen aan politie voor opbreken WK-rellen? 'Niet de juiste oplossing'

Politievakbond ACP wil dat de politie 'alle beschikbare middelen' kan inzetten tijdens komende WK-wedstrijden. Maar volgens politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit zorgt dat er niet voor dat de onrust kleiner wordt. "Dit zijn hooligans die een feestje kapen", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het hele gesprek met Jaap Timmer

Het is niet de eerste keer dat een evenement 'gekaapt wordt' door mensen met slechte bedoelingen, vertelt Timmer. "Dat zagen we eerder ook bij coronademonstraties." Extra middelen inzetten levert volgens hem alleen maar gevaar op. "Waarschijnlijk is 99 procent van de mensen op straat feestganger. Als je hier met geweld in gaat, raak je hen dus ook."

Optreden tegen vuurwerk-gooiende mensen is uiteraard terecht, zegt hij. "Dat is buitengewoon ernstig en schadelijk voor de omgeving. Dan moet je zeker kunnen optreden." Maar, benadrukt hij, daar zijn de middelen ook voor. "De politie heeft al traangas, waterkanonnen, etcetera."

Voorkomen

Ze zouden volgens de wetenschapper moeten inzetten op het voorkomen van rellen. Voor een deel gebeurt dat al, door relschoppers bij volgende wedstrijden zich te laten melden bij het bureau. Maar ook contact zoeken met de wijken is belangrijk. "Buurtwerkers, jongerenwerkers, ouders. Kunnen die de relschoppers beïnvloeden om ze te beletten dit te doen?"

En de ME kan anders ingezet worden, stelt Timmer voor. "In een licht tenue, dus niet met helm en schilden, kunnen zij eerder in het gebied gaan surveilleren. Dus daarmee de politie ondersteunen." Zo kunnen toekomstige relschoppers eerder worden gevonden. "Je kan ze dan afvangen voor het tot echt ge-rel komt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie