Naar homepage
Binnenland

Voorrang op coronatests, maar kan 'niet meteen ingaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorrang op coronatests, maar kan 'niet meteen ingaan'

De telefoon staat vandaag roodgloeiend bij de GGD, na de aankondiging van minister De Jonge gisteren dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij coronatesten.

"We hebben vanochtend 30 procent meer telefoontjes binnengekregen dan normaal op een zaterdag", zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw in Radio Tour de France. "Veel mensen zeiden dat ze in het onderwijs werken en vroegen of ze vandaag nog getest konden worden."

De minister gaf gisteravond al aan dat de voorrang niet meteen kan ingaan. "We zijn nu samen met de brancheorganisaties aan het kijken hoe we het allemaal gaan organiseren", zegt de Gouw. "De eerste mensen zullen eind volgende week met voorrang kunnen worden getest."

Volgens de GGD-directeur was er weinig voorbereidingstijd. "We hoorden het iets eerder op de dag. Maar dan heb je niet meteen alles op orde om alle nieuwe aanvragen gelijk te verwerken."

72 uur wachttijd

De GGD-directeur benadrukt daarnaast dat direct om 8.00 uur bellen ook niet nodig is. "We hebben 1400 medewerkers in ons callcentrum. Als er 's ochtends direct 30.000 mensen bellen hangen er dus zeker 28.000 in de wacht. En de ervaring leert dat mensen die later op de dag bellen meestal op dezelfde dag kunnen worden getest als de mensen die 's ochtends bellen."

De wachttijd tussen zo'n telefoontje en de coronatest is inmiddels opgelopen tot zeker 72 uur.

Niet iedereen

Ook als volgende week begonnen wordt met de voorrangsregeling zal niet iedereen die in de zorg of het onderwijs werkt voorrang krijgen. "Het gaat echt om de onmisbare krachten. Dus niet administratief personeel." Volgens de GGD-voorman zouden de tekorten na zo'n vier of vijf weken opgelost moeten zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie