Binnenland
EO

'Plan Onderwijsraad is volstrekt kansloos'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Plan Onderwijsraad is volstrekt kansloos'

"Het plan van de Onderwijsraad om hervormingen in het onderwijs door te voeren is in de huidige context volstrekt kansloos." Die voorspelling deed docent Ton van Haperen in Dit is de Dag. "Het gaat al twee decennia erg slecht in het Nederlandse onderwijs. Dan is dit wel heel ambitieus."

Vandaag presenteerde de Onderwijsraad een ingrijpende koerswijziging voor het onderwijs: geen CITO toets meer voor groep 8 en een brugklas die drie jaar duurt waarbij vmbo, havo en vwo gewoon door elkaar zitten. Deze veranderingen zouden de kansenongelijkheid moeten verminderen. Van Haperen ziet het niet gebeuren: "Je hebt redelijk homogene groepen nodig, anders krijg je het niet voor elkaar. We hebben een heterogene groep in het voortgezet onderwijs, dat is havo 4. Er blijven nergens op de wereld zo veel kinderen zitten als op 4-havo."

Volgens de docent ligt de oorzaak van kansenongelijkheid ergens anders: "Het echte probleem is het kwalitatieve lerarentekort. Daardoor leren kinderen minder en buitelen rapporten over elkaar heen. Kansenongelijkheid wordt vooral erger omdat het onderwijs slechter wordt. Op het moment dat je groepen heterogeen maakt, maak je het werk voor leraren steeds moeilijker."

Segregatie

Onderwijswethouder Marjolein Moorman uit Amsterdam is wel blij met het plan van de Onderwijsraad om selectie op de middelbare school uit te stellen. Volgens haar gaat het niet alleen kansenongelijkheid tegen, maar ook stress en segregatie. "Internationaal gezien moeten kinderen op Nederlandse scholen heel vroeg, té vroeg hun schoolkeuze bepalen. Wat een stress voor kinderen in groep 8! Bovendien ontmoeten we elkaar steeds minder op school, dat is ook slecht voor de hele samenleving."

Moorman erkent dat een brede brugklas geld kost, daar heeft ze een oplossing voor in Amsterdam: "De scholen krijgen van mij een 'Brede-brugklas-bonus'; extra geld voor zo'n brede brugklas. Omdat ik me realiseer dat je extra moet investeren om dit voor elkaar te krijgen."

Advies onderwijsraad

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie