Binnenland
NOSNTR

Volgend jaar meer vluchtelingen dan in 2022

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgend jaar meer vluchtelingen dan in 2022

Uit gelekte overheidsdocumenten wordt gezegd dat er volgend jaar meer dan 50 duizend asielzoekers naar Nederland komen. Dit meldt het NRC. Onder deze asielzoekers zullen vooral veel Turkse mensen zitten vanwege het steeds strenger wordende regime van Erdogan. Tineke Strik is Hoogleraar migratierecht aan de Radboud Universiteit en ook Europarlementariër voor GroenLinks en vertelt bij Nieuws en Co waar die hoge cijfers vandaan komen.

Volgend jaar meer vluchtelingen dan in 2022

Consequenties

Volgens de overheidsdocumenten zijn er dus duizenden vluchtelingen meer dan het aantal mensen dat dit jaar asiel aanvroeg. Vorig jaar waren er namelijk zo'n 35.000 asielzoekers. Dit jaar hebben tot en met september al hetzelfde aantal mensen een aanvraag gedaan. In een reactie op het artikel van de NRC zegt het ministerie dat er nog bepaald moet worden wat de consequenties zijn van de toename voor de zogeheten 'ketenpartners', zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die de opvangcentra beheert en de immigratiedienst IND die de asielaanvragen beoordeelt. "Hierop lopen wij niet vooruit", laat het ministerie weten. Binnenkort, waarschijnlijk eind volgende week, stuurt staatssecretaris Van der Burg (Asiel) er een brief over naar de Kamer.

Politieke gevangenen

Strik vertelt dat het niet voor het eerst de Turkse asielzoekers toenemen. "De afgelopen jaren zie je het alleen maar toenemen. Ook krijgen bijna alle Turkse asielzoekers in alle Europese landen asiel krijgen. Er wordt van erkend dat ze niet terug kunnen naar Turkije. In Turkije is al jaren een toenemende repressie gaande. We hebben natuurlijk in 2016 een coupepoging gehad. Daarvoor was de mensenrechtensituatie al slecht, maar Erdogan heeft dat echt aangegrepen met een noodtoestand om duizenden journalisten op te pakken, om 150 mensen uit hun beroep te zetten. Rechters, onderwijzers en aanklagers. En om de mediavrijheid flink in te perken," zei Strik. Met grote gevolgen, want Erdogan nam enorm veel mensen gevangen. "Er zijn momenteel nog steeds tienduizenden politieke gevangenen en het lijkt dat Erdogan zich onaantastbaar waant. Alle roep van buitenaf, zoals arresten van het mensenrechten hof die de vrijlating eisen van politieke gevangen, die worden in de wind geslagen. Het wordt steeds heftiger in Turkije," eindigt Strik.

item vluchtelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie