Binnenland

Meer bedden voor intensive care, maar nog wel personeelstekort

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer bedden voor intensive care, maar nog wel personeelstekort

Er komen in Nederlandse ziekenhuizen op korte termijn 200 intensivecarebedden bij. Het totaal aantal IC-bedden komt daarmee op 1350. Dat aantal moet snel uitgebreid kunnen worden tot 1700 als de nood aan de man komt, is de ambitieuze doelstelling van het zogenoemde Opschalingsplan covid-19 dat in Rotterdam is gepresenteerd door Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het ministerie van VWS had de commissie die het plan heeft gemaakt opgedragen om het aantal IC-bedden structureel te verhogen tot 1700. Maar de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland IC (V&VN IC) hebben zich daar tegen gekeerd.

Zij menen dat de kwaliteit van de IC-zorg in het gedrang komt als er te veel IC-bedden bijkomen. "Er zijn niet genoeg verpleegkundigen beschikbaar voor al die bedden," zegt Rowan Marijnissen, bestuurslid van V&VN IC en een van de opstellers van het plan, in Nieuws en Co.

Voor 200 extra IC-bedden zijn ruim vierhonderd extra verpleegkundigen nodig die een opleiding van 18 maanden afgerond moeten hebben. Die extra mensen zijn een groot probleem. Door personeelsgebrek is een op de tien IC-bedden structureel niet in gebruik. Bij de IC-artsen speelt dit probleem veel minder.

Meer ziekenhuisbedden

De uitbreiding moet al in het najaar gerealiseerd zijn. Verder moet het dan mogelijk zijn om zo nodig op te schalen naar 1700 bedden. Het lijken moeilijk haalbare doelen, vooral gezien het al jaren bestaande tekort aan IC-verpleegkundigen.

"De opleiding voor een IC-verpleegkundige duurt 18 maanden," zegt Marijnissen. "En het is dan ook belangrijk dat we die passend belonen. Nu is dat nog vaak een reden om de zorg te verlaten."

Ontzettend moe

Het plan heeft nog geen financiƫle onderbouwing. De opstellers adviseren de minister van VWS om de beschikbaarheid van voldoende bedden, personeel en materiaal te financieren, maar ook de eenmalige uitgaven die nodig zijn voor het realiseren ervan.

Voor verpleegkundigen is ontevredenheid over het salaris de meest voorkomende reden om naar ander werk te zoeken. "Passende inschaling is daarom noodzakelijk om IC-verpleegkundigen te behouden en te werven", aldus het Opschalingsplan covid-19.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie